Missnöjet över vården går många år tillbaka. Sjukdomarna har varit många och bakslagen och besvikelserna likaså.
– Och aldrig träffar vi samma läkare, vi är så trötta på stafettläkarna. Ingen vill ta fullt ansvar och det är som om vi gör vårt första sjukhusbesök varje gång. Vi får berätta samma sak om och om igen för varje ny läkare, säger Lars och frun Gerd nickar.
Morfinpump
Hon har haft allvarliga ryggproblem i 30 år. Smärtan är så kraftig att en inopererad morfinpump hela tiden ger smärtlindring.
Kulmen kom i midsommar då Gerd föll så olyckligt att höftleden skadades och hon fick åka in akut till Sunderby sjukhus.
Efter det uppstod problemen.
I vanliga fall, vid en höftbytesoperation som är planerad ingår träff med arbetsterapeut och sjukgymnast för instruktioner och rehabilitering.
– Fyra månader efter operationen hade vi fortfarande inte fått någon hjälp.
Skrek av smärta
Paret bor på en ö dit ingen bilväg finns utan det är båt på sommaren, spark eller skoter på vintern. Det komplicerar saken eftersom Gerd har lite svårt att röra sig och att åka till fastlandet flera gånger i veckan är inget för henne.
Två gånger har den nya höftkulan hoppat ur led med fruktansvärda smärtor som följd.
– Hon bara låg och skrek på akuten i flera timmar då hon inte fick nog smärtlindring, berättar Lars och minns hur svårt det var att se sin fru lida så.
Personalen vågade inte ge henne mer morfin då kunskapen om smärtpatienter med inopererad morfinpump inte fanns.
– En läkare sa till mig att "om du fått den här dosen skulle du vara död".
Till slut, efter att Lars påtalat detta, så kontaktades smärtkliniken där det finns läkare som känner till Gerds problematik.
– Då först gick det över. Men det är fördjävligt att man ska ligga på lasarettet och tvingas ha så ont som hon hade. Har en människa flera sjukdomar, är så kallat multisjuk, är det svårt att få rätt vård.
Ingen tar ansvar
Att bollas mellan läkare, ingen som tar det övergripande ansvaret och att hela tiden träffa nya läkare och tvingas berätta sin sjukdomshistoria från början gör paret mycket besvikna på vården.
– Det enda papper Gerd fick hem efter höftoperationen var ett med rörelser hon inte ska göra, men inget träningsprogram.
Efter att kulan hoppat ur led två gånger med akuta sjukhusinläggningar som följd föreslog Lars till en läkare att frun skulle kunna få ligga på patienthotellet ett par veckor för att kunna gå på sjukgymnastik. Just för att de bor på en ö och på grund av Gerds tidigare sjukdom är det svårt att orka ta sig in till sjukgymnast flera gånger i veckan.
– Han, en stafettläkare, sa "finns det patienthotell här?" och inget mer. Den lösningen gillades inte.
Nonchalerade
De återkommer till det som de tycker är en oansvarig vård, exempelvis fick de träffa tre olika läkare under tre dagar nyligen.
– Skrämmande.
Sen har Gerd fått höra att "normalt sett borde du vara pigg nu" med syftning på att flera månader gått efter operationen. Fyra turer efter höftbytet har det blivit till sjukhus på grund av komplikationer.
– Vi tycker att vi är nonchalerade av sjukvården. Ingen tar ansvar för helheten.
För Gerd tog det 4,5 månader innan hon fick ett träningsprogram för höften. Något de borde fått åtminstone första gången den åkte ur led, anser paret.
– Men nu, äntligen, ska det komma en sjukgymnast hit och visa vilka rörelser jag ska göra och träna med mig, säger Gerd som bestämt sig att nu får det vara nog med sjukhusbesök.