- Vi har därmed uppnått en milstolpe i utvecklingen av teknologin, säger Ingvar Landälv, teknisk direktör på Chemrec, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.
Gigantiskt uppgift
Genom att förgasa svartlut går det att framställa syntetiska drivmedel eller grön el. Fullt utvecklat och utbyggt skulle svenska pappersbruk med den nya tekniken kunna ersätta en fjärdedel av Sveriges bensin- och dieselberoende eller ersätta fem till sju procent av elförbrukningen.Chemrecs försöksanläggning har besökts av många prominenta gäster.
På tisdagen tittade Ibrahim Baylan, skolminister, och Carin Jämtin, biståndsminister, litet närmare på projektet.
- Sverige liksom övriga världen står inför en gigantisk uppgift att ställa om från olja till förnyelsebara energikällor. Att Piteå går i bräschen för en helt ny miljöteknik är mycket intressant, tycker Baylan.
Unik anläggning
Även biståndsminister Jämtin följer utvecklingen med stort intresse. Det svenska biståndsarbetet inriktas bland annat mot hjälp till u-länder att hitta egna alternativa energikällor.- Vi har därför startat ett finansbolag, Suede Fund, för att svenska företag ska kunna bistå med insatser.
Svartlutsförgasning är i framtiden möjligt vid alla pappersbruk, över hela världen.
Teknologin för Chemrecs förgasning av svartlut är unik och anläggningen i Piteå den enda i sitt slag.