Årets Piteå dansar och ler är nu avslutad och bortstädad. Festivalgeneralen Fredrik Nilsson är mycket nöjd med veckan som varit.
– Det har varit fantastiskt, säger han.
Enligt Nilsson hade varje kväll runt 20-25 000 besökare i området.
– Jag tror inte jag upplevt så mycket människor under PDOL sedan jag tagit över. Alla scener har i stort sett varit fullsatta och stämningen har varit bra, säger han.
Festivalen ska vara till för alla, tycker Nilsson, men han är medveten om att det är svårt att få alla nöjda.
– Det är först och främst en familjefestival, och man ska kunna besöka den oavsett om det är för att äta något klockan 01.00 eller leka i en hoppborg. Den ska vara till för alla, men de akter vi gör ska vara familjära. Det är PDOL för mig, säger Nilsson.
Under natten mot lördag hängde många ungdomar kvar i festivalområdet till sent.
– Att unga är där till väldigt sent ser jag egentligen inga problem med, min oro ligger snarare i konsekvenserna. Jag tänker på säkerheten, säger Nilsson.
Nilsson ser Blåsa Grönt-initiativets roll i ungdomsfylleri som viktig och han tycker att polisen, ordningsvakter och kvinnojouren skött kvällarna bra. Dock tycker han att föräldraansvaret lätt glöms bort och uppmanar vårdnadshavare vara i kontakt med sina barn och stämma överens om tider.
– Man ska inte vara för blåögd. Vi har alla varit ungdomar, säger han.
Men incidenterna stannade inte med ungdomarna och våldsdrabbade nätter. Torsdagens brand i ett av mattälten på Food Court-området stack ut från resten av händelserna.
– Något sådant är svårt att förutspå, och det gick fort. Vi vet inget mer på grund av sekretess, utan inväntar polisens utredning för att får reda på vad som hände. Vad vi vet är att personen med brännskador som flyttades till Uppsala är kvar, men att han är vid medvetande. Jag vet inget om omfattningen av skadorna, men jag är glad över att han är i trygga händer, säger Fredrik Nilsson.
Han är imponerad över det snabba samarbetet och tacksam för alla som hjälpte till i processen.
– Det är hemskt när något sådant sker. Ingen ska behöva skadas. Jag personligen kunde inte njuta av festivalen på samma sätt, säger han och refererar till sin roll som högst ansvarig.
Nästa år fyller Piteå dansar och ler 35 år, och Fredrik Nilsson ser fram emot att lyfta det historiska perspektivet.
– Det är få festivaler som levt så länge, som har samma namn och överlevt en pandemi. Det vill jag uppmärksamma och göra något spektakulärt, säger han.
Han är nyfiken på varför PDOL startades från första början, och ser fram emot att berätta historier om festivalen tillsammans med bilder och minnen.
– Det har hänt så mycket som ingen vet om, och det ser jag fram emot att grotta ner mig i under vintern, för det finns så mycket att berätta, säger han.
Till nästa år vill Fredrik Nilsson även satsa på fler aktiviteter för ungdomar.
– Jag ser ett glapp i åldrarna 12 till 17 år. Vi kanske kan få in något musikinslag eller disco för att få bort dem från områden med alkohol, till ett eget område. Men det handlar inte bara om fler karuseller och matställen, utan att hitta en fungerande modell, säger han.
Han avslutar med att säga tack och förlåt:
– Tack för alla som kom, för alla som arbetar och ställer upp. Och förlåt för de som haft en dålig upplevelse. Men håll ut, för vi kommer tillbaka nästa år.