Gemenskap och trygghet sprids bland bybor

Med öppna landskap, vackra stigar och lummiga trädgårdar skapar Svensbyn en idyllisk bakgrund som skänker värme, glädje och gemenskap bland bybor och besökare.

UTFLYKT. Alice Mikaelsson, Catrin Lidman, Jack Nyström, Ted Nyström,  Axel Mikaelsson, Albin Mikaelsson och Roger Mikaelsson har varit och besökt Eliasgrottan.

UTFLYKT. Alice Mikaelsson, Catrin Lidman, Jack Nyström, Ted Nyström, Axel Mikaelsson, Albin Mikaelsson och Roger Mikaelsson har varit och besökt Eliasgrottan.

Foto: Alex Hartelius

Piteå2016-07-06 08:11

Svensbyn utsågs tidigare i år, för andra gången, till årets by av Piteå kommun. Det är första gången någonsin en by vinner priset två gånger.

Och det är inte speciellt konstigt. För i Svensbyn frodas nämligen gemenskap, kreativitet och ideellt arbete.

Hembygdsområdet Swensbylijda är ett utmärkt exempel. Genom ideellt arbete och kreativitet har man försökt återskapa områdets struktur från 1800-talet för att bevara den lokala historien.

– 1990 började man återuppbygga kvarndammen. Det ena har lett till det andra, så nu är det över 40 byggnader här, säger ordföranden Brith Fäldt och berättar att hon vill så ett historiskt frö för barn och ungdomar.

Området erbjuder en hel del historiska upplevelser: du kan tvätta, baka och mala mjöl på samma sätt som under 1800-talet. Det finns också möjlighet att fika, äta mat och träffa djur.

Fritidsbonden Lennart Berglund är en av alla människor som trivs på gården och han gillar att ta hand om djuren. Just nu är det korna som är i fokus.

– Korna är bara här under juli och då har jag hand om mjölkningen. Annars är jag lite allt-i-allo, meddelar han.

Han vill även slå ett slag för gårdens grisar som han tycker mycket om.

– Bästa djuren vi har! De är tysta och tycks göra sig till när folk kommer och tittar på dem.

Att Svensbyn är ett område byggt på gemenskap ger även bybon Tomas Öberg sken av. Han bor några hus längre bort från hembygdsområdet och trivs bra.

– Vi hamnade tillbaka till rötterna, säger han och berättar att han är uppvuxen i Svensbyn, men har under sina år hunnit bo i bland annat Boden och Kiruna. Men nu är han tillbaka.

– Vi letade efter ett område som hade den gemenskapen jag själv hade som barn, säger han och tipsar också om ett besök till Eliasgrottan.

Några minuter med bil kommer man till Eliasleden som leder till Eliasgrottan. Till oerfarna rekommenderas att ta med sig myggmedel. Herregud.

Roger Mikaelsson och hans familj är på väg ner längs leden efter ett besök i grottan.

– Jag har varit här förut. Det är perfekt. Lagom långt att gå för barn, säger han.

Leden kan liknas vid en hinderbana. Stenar som du måste hoppa mellan och träd i vägen gör stigen upp trevligt utmanande.

På Bodsjövägen i Bodsjön jobbar Ulla och Anders Bergström som mjölkbönder på Algots gård. Algot var Ullas farfar och gården är nu inne på tredje generationen. Varje år blir det cirka 800 000 liter mjölk och gården brukar 100 hektar till vall och bete samt 50 hektar till spannmål. Naturen runt omkring är strålande med öppna landskap och avspeglande vatten.

– Naturen, landsbygden och människorna, säger Ulla när hon ska summera Svensbyns kvalitéer.

Svensbyn

Antal invånare: 342 (2010)

Företag: Algots gård och andra mjölkbönder som producerar mjölk till Norrmejeriet. .

Föreningar: Svensbyns hembygdsförening.

Skola: Svensby skola. Ligger cirka 15 km från centralorten Piteå.

Kuriosa: Svensbyn är den första byn som vunnit Piteå kommuns pris "Årets by" två gånger. Det är en tätort i Piteå kommun och är bland annat känd för stortjuven Elias.

Vandringsleden Eliasleden leder till Eliasgrottan där han en gång i tiden ska ha gömt sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!