Gemensamma tag för rätt till heltid

Deltidsarbete är en kvinnofälla – Socialdemokraterna och Kommunal i Piteå arbetar nu tillsammans för rätten till heltid för Piteås kommunanställda.

"Branscher där inte heltid är normen är ofta kvinnodominerade" säger Linus Sköld (S), riksdagskandidat. Intill honom Stefan Askenryd.

"Branscher där inte heltid är normen är ofta kvinnodominerade" säger Linus Sköld (S), riksdagskandidat. Intill honom Stefan Askenryd.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2018-08-02 18:59

Med bara lite drygt en vecka kvar till valet presenterar Socialdemokraterna i Piteå tillsammans med Kommunal ett nytt vallöfte. Det handlar om att rätten att få jobba heltid för Piteås kommunanställda.

– De flesta av våra medlemmar vill jobba heltid, de vill ha möjlighet att klara vardagen och ha en lön som det går att leva på, säger Sara Lagesen, ordförande för Kommunal i Piteå.

På nationell nivå arbetar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och Kommunal gemensamt i ett femårigt projekt för att heltidsarbete ska bli norm (se faktarutan).

Bland Piteå kommuns anställda jobbar i dag 94 procent heltid eller har en heltidsanställning i grunden.

– Så det är egentligen två saker vi ska jobba med. Att dem som inte har en heltidsanställning ska få det och att dem som har en heltidsanställning ska vilja och orka jobba heltid, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd.

Bland dem som inte arbetar deltid i kommunen är majoriteten kvinnor. De återfinns bland annat på mottagningsköken inom Måltidsservice eller som personliga assistenter inom Socialförvaltningen. Samtidigt är det stor brist på arbetskraft, att kunna erbjuda heltidsanställningar gör också en kommun till en mer attraktiv arbetsgivare.

Socialdemokraterna och Kommunal vill nu se över möjligheten att kunna erbjuda kompetensutveckling, för att den som ska vilja jobba heltid ska kunna ta sig an nya arbetsuppgifter. För att komma upp till heltid kan man kanske jobba mellan olika förvaltningar – något som görs i liten utsträckning i dag.

– Man kanske behöver en kortare städutbildning för att kunna jobba som lokalvårdare också, eller en kortare pedagogisk utbildning för att kunna stötta upp i barngupp, säger Sara Lagesen.

– Det viktigaste är att det är Piteå kommun som står som arbetsgivare på anställningsbeviset, säger Helena Stenberg.

Stefan Askenryd konstaterar att man också måste ha en pension som går att leva på efter sitt yrkesverksamma liv. Något som blir svårt om man inte jobbat heltid.

– Deltid är verkligen en kvinnofälla, säger han och menar att det också är viktigt att män och kvinnor tar ett gemensamt ansvar för hemmet och familjen. Att det inte bara är kvinnorna som tar ut vård av barn eller väljer att gå ner i arbetstid när det händer mycket i livet.

– Rätten till heltid har länge varit en het fråga, det hänger ihop med så mycket annat – livskvalité och att man har en lön man kan leva, säger Linus Sköld (S), riksdagsledamot som menar att partiet nu driver frågan på alla nivåer.

– Branscher där inte heltid är normen är ofta kvinnodominerande.

Heltidsresan

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och Kommunal driver tillsammans utvecklingsprojektet Heltidsresan för att fler ska arbeta heltid.

Projektet, som pågår fram till 2021, syftar till att heltid ska vara det normala vid nyanställningar i kommuner, landsting och regioner.

LO:s senaste jämställdhetsbarometer – Tid, makt och pengar slår hål på en seglivad myt om att kvinnors deltidsarbete skulle vara deras eget val. I själva verket är bristen på heltidstjänster viktigaste orsaken till deltidsarbete även bland de yrkesarbetande mammorna.

Källa: SKL, Kommunal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!