Gatufestivalen räddad

Piteå kommun köper 51 procent av varumärket Piteå Dansar och Ler för en halv miljon kronor. Beslutet räddar gatufestivalen och ger kommunen nya möjligheter att använda namnet i sin marknadsföring.

Konceptet med en öppen festival där besökarna bara betalade inträde för konserterna i Badhusparken orsakade ett stort underskott för PDOL. Nu planeras en helt öppen festival och kommunen stöttar bolaget genom att köpa halva varumärket för en halv miljon kronor.

Konceptet med en öppen festival där besökarna bara betalade inträde för konserterna i Badhusparken orsakade ett stort underskott för PDOL. Nu planeras en helt öppen festival och kommunen stöttar bolaget genom att köpa halva varumärket för en halv miljon kronor.

Foto: Martin Fryklund

PITEÅ2014-01-27 20:33

De senaste tre åren har PDOL gått back med runt en miljon per år och förlusterna efter sommarens konsertsatsning i Badhusparken höll på att ta knäcken på bolaget.

Trots återkommande underskott har styrelsen beslutat att låta gatufestivalen leva även 2014 och mest troligt blir en öppen festival utan inträde och kostsamma artister.

"Känt varumärke"

Nu står det också klart att Piteå kommun stöttar PDOL genom att köpa 51 procent av festivalens varumärke för 500 000 kronor. Beslutet togs på kommunstyrelsen i dag.

– Det här är ett sätt att stärka deras ekonomi och få något tillbaka. Piteå Dansar och Ler är ett känt varumärke och nu kan vi själv använda det i vår marknadsföring eller om vi vill ha egna arrangemang under varumärket, säger Peter Roslund (S), kommunalråd i Piteå.

Kommunal kontroll

Om PDOL avvecklar bolaget eller beslutar sig för att inte genomföra festivalen får kommunen köpa resten av varumärket för 475 000 kronor. Risken att namnet används i sammanhang som inte kommunen uppskattar försvinner därmed.

– På det här sättet får vi kontroll över det, säger Roslund.

Festivalen räddas

Enligt honom hade festivalen antagligen inte blivit av om inte pengarna hade tillförts på något sätt.

– Det här handlar om att rädda festivalen, säger Peter Roslund.

Piteå kommun har gett PDOL återkommande bidrag på 250 till 300 000 kronor per år och 2013 höjdes nivån till 500 000 kronor. Festivalledningens förhoppning är att få mer pengar i år.

– I mitt huvud är bidraget minst samma som ifjol och det kan vara någon justering uppåt. Då är vi fortfarande väldigt hovsamma, för att inte säga lite snåla.

Berömmer bolaget

Peter Roslund jämför med andra kommuner i regionen som satsat stora pengar för att täcka sina gatufestivalers förluster – något Piteå aldrig har gjort.

– Vi ska vara väldigt glada så länge PDOL-aktiebolaget driver detta på ett bra sätt. PDOL är viktigt för attraktionskraften i Piteå. Inte minst för den yngre befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om