Gatuavdelningens besparing påverkar snöröjningen

Gatuavdelningen ska spara två miljoner kronor under 2023. Det innebär en ambitionssänkning på snöröjning och färre beläggningsåtgärder. "Snöbortforsling är det dyraste vi gör", säger gatuchefen Micael Kemi.

Smala gator på villaområden med låg trafikintensitet kan bli fallet när gatuavdelningen ska spara två miljoner kronor.

Smala gator på villaområden med låg trafikintensitet kan bli fallet när gatuavdelningen ska spara två miljoner kronor.

Foto: Anders Thelin

Piteå2023-01-23 08:00

När gatuavdelningen ska spara en miljon kronor på vinterunderhållet blir snöröjningen påverkad. Man får också räkna med fler snöhögar runt om i kommunen eftersom snöbortforsling inte kommer att ske i samma omfattning som tidigare.

– Det är cirka 2 miljoner kronor som vi inte har fått täckning för och då måste vi titta på åtgärder för att parera kostnadsökningen, säger Micael Kemi.

För att minska kostnaderna gör man ambitionssänkningar där det märks minst – exempelvis på villakvarter där det är lite trafik.

– Varje enskilt fall bedöms. Snöbortforsling är den absolut största kostnaden inom vinterväghållningen och det kan bli någon extra snöhög i vinter. Vi vill att medborgarna ska ringa in till oss om de tycker att det skymmer sikten eller ser annan fara. Då åker vi ut och bedömer det, säger Kemi.

Enligt gatuchefen har avdelningen inte resurser att köra 30 mil per dag och bedöma snömängd och siktsvårigheter.

– Vi vill ha in synpunkter från medborgarna, de är vår ögon och öron. Snöhögar som är i villakvarter på gatumark kanske vi inte forslar bort. Vi kan också titta på om vägen behöver breddas eller om det kan mötas två bilar. Kommer det mycket snö kanske man får mötas vid villainfarter, säger Micael Kemi.

Åtgärder på snöröjningssidan kan också påverkas av vilken tid på vinterhalvåret det är.

– I januari är det två månader kvar av vintern, i slutet av februari är det två veckor kvar innan allt börjar smälta bort. Mycket vägs in i det här och bedöms utefter det, säger gatuchefen.

Många ha reagerat över att vägarna ser ut som tvättbrädor och behöver en översyn. Enligt Micael Kemi finns det inga besparingsåtgärder på hyvling.

– Huvudgatorna hyvlar vi kontinuerligt, villakvarteren en till tre gånger per vinter. Besparingen sker främst på villakvarter där det är låg trafikintensitet, säger han.

Förutom besparingar på en miljon kronor vintertid, ska gatuavdelningen spara en miljon kronor på vägunderhållet under sommaren. 

– Det blir färre beläggningsåtgärder, men en nyligen utförd gatuinventering visar status på beläggningstillstånd och hjälper oss att få den bästa ekonomiska tidpunkten för beläggningsåtgärderna. Utgångspunkten är att ha ett effektivare arbetssätt under barmarksperioden, säger Micael Kemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!