Gastronomisk tv-resa i Piteå
Palt, röding, älgstek och en hel massa skratt. Det är lite av vad de fyra deltagarna i Halv åtta hos mig kommer att bjuda på när programmen börjar sändas på måndag. Under fyra dagar får tittarna följa Crister, Siw, Jennie och Hans på en gastronomisk resa i Piteå med omnejd.
Cristerer Eriksson, höll sin middagsbjudning i en liten studentlägenhet. Han var först ut och tvingades improvisera en hel del för att få ihop kvällen.
Foto: Gunnar Westergren
- Åtminstone kändes det som att vi pratade på mest hela tiden, men det är klart man vet aldrig hur de valt att klippa ihop programmen. Det finns mycket material att välja på, säger Crister Eriksson som var först ut.
Tolv timmar inspelat material
Mycket material i det här fallet innebär att filmteamet spelar in ungefär tolv timmar material per dag som i slutändan klipps ner till ett 23 minuter långt program. Varje deltagare filmas från tidiga morgonen, genom förberedelser för middagen, inköp av råvaror, tillredning av maten, mottagandet av gästerna, under middagen och till dess att gästerna går hem, vilket ofta var efter midnatt. Utöver det görs ett porträtt av varje deltagare då deltagaren filmas i samband med fritidsaktiviteter eller arbete.
Första programmet spelades in hos Crister Eriksson som var värd för premiärmiddagen. Han berättar hur han fick ganska lite information om vad som skulle hända under dagen och att han fick göra en del snabba omställningar. Bland annat när han hade mixat ihop fördrinkar och ställt dem på en bricka och just var på väg att bära ut den till gästerna. Han fick då veta att en av de inbjudna inte drack alkohol varpå han fick lov att improvisera.
- Det var jag som inte ville dricka alkohol då jag nyss fått veta att jag var gravid. Det var så färskt att knappt någon kände till det. Jag berättade det för de andra deltagarna som lovade att hålla tyst, säger Jennie Petterson.
Samtliga deltagare bär på en oro över hur de ska framstå i tv. Siw Öhman berättar hur hon ombads att prata så brett hon kunde, något hon inte var sen att nappa på.
- Det kan bli jobbigt för dem som tycker det är hemskt att höra Pitemål i tv, säger hon och skrattar högt.
Vispade med skruvdragaren
Hans Olofsson tror att han kommer att porträtteras som en tvättäkta skogsmulle, något som inte verkar helt otroligt när man hör honom berätta om sin dag. Middagen arrangerades på Hans sommarställe ute på en ö, dit filmare och deltagare skjutsades med båt. Stugan saknar elektricitet, vilket skapade huvudbry för filmteamet. Men Hans ordnade fram elverk som ställdes en bit från stugan och varifrån han drog långa skarvsladdar. När så grädden till efterrätten skulle vispas visade Hans än en gång prov på hur en bra karl reder sig själv.
- Jag använde skruvdragaren i vilken jag fäst vispar. Men eftersom det var laktosfri grädde gick det åt ett helt nytt batteri innan grädden tjocknade, säger Hans.
Crister är rädd att bli utmålad som en gnällspik och berättar hur man ur filmteamet ibland, genom ledande frågor, ville få honom att säga något han egentligen inte menade.
Frågor i efterhand
- Jag minns hur någon försökte få mig att säga att någon maträtt inte var god fast jag tyckte att den var det. Till slut blev jag less på att förklara och gav ett kort svar och det är säkert det de valt att visa. Där verkar jag nog lite sur och kort i tonen, säger Crister Eriksson.
En fråga som många ställer sig som tittat på programmen är hur delaktig Helge Skoog är vid inspelningen. Svaret är: inte alls, åtminstone inte i Piteå.
- Helge Skoog får ett färdigt material med våra inspelade svar. Han får sedan formulera frågor och kommentarer som klipps ihop till den helhet som blir programmet, säger Crister Eriksson.
Om inspelningarna från Piteå bekräftar myten om den tyste norrbottningen, eller slår hål på den, återstår att se. Svaret kommer på måndag.
- Vi har i alla fall haft fyra otroligt roliga dagar och jag skulle gärna göra om det igen, avslutar Jennie Pettersson.
FAKTA Halv åtta hos mig
Halv åtta hos mig är ett matprogram där fyra för varandra okända människor träffas under fyra dagar och bjuder varandra på mat.
Det arrangeras en middagsbjudning varje dag där en av deltagarna står som värd.
Middagen består av förrätt, varmrätt och efterrätt. (ofta bjuder värden också på fördrink, tilltugg och underhållning)
Efter varje middag betygsätter de inbjudna gästerna middagen som helhet. Poäng mellan 1 och 10 delas ut.
Den fjärde dagen är det finalmiddag. Då redovisas poängen och den som fått högst poäng vinner 15 000 kronor.
Det arrangeras en middagsbjudning varje dag där en av deltagarna står som värd.
Middagen består av förrätt, varmrätt och efterrätt. (ofta bjuder värden också på fördrink, tilltugg och underhållning)
Efter varje middag betygsätter de inbjudna gästerna middagen som helhet. Poäng mellan 1 och 10 delas ut.
Den fjärde dagen är det finalmiddag. Då redovisas poängen och den som fått högst poäng vinner 15 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!