Garvarhistorier värmde regnblöt kulturarvsdag

Kulturarvsdagen i Sjulnäs blev en regnblöt tillställning men med tanke på blötan var den ändå relativt välbesökt. Många kom för att lyssna till Jan Sandlund som bland annat berättade om familjens långa garvartradition.

Stina Brolin Bergman och Per-Åke Ershag är glada över att upprustningen av garveriet i Sjulnäs är igång.

Stina Brolin Bergman och Per-Åke Ershag är glada över att upprustningen av garveriet i Sjulnäs är igång.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-09-12 17:00

Kulturarvsdagen firas varje år i hela Europa den andra söndagen i september. Så även i år. Temat i år är Kulturarv för alla och i Piteå valde man att förlägga firandet till Sjulnäs garveri som är under restaurering.

Garvaren Jan Sandlund berättade om familjens långa garvartradition, om hantverket bakom och hur affärsverksamheten utvecklats från ett byagarveri till att bli världsberömda med export av produkter i 100 000-kronorsklassen.

– Men det började med såna här, sade Jan Sandlund och visade upp ett par handsydda näbbskor.

1949 köpte Jans pappa garveriet i Böle. Verksamheten kom att blomstra under 50-talet och har fortsatt så. På 80-talet vällde besökarna in i butiken. Någon gång där blev de kungliga hovleverantörer och hade butik i Stockholm och ställde ut på Harrods i London.

Tanken är att garveriet i Sjulnäs ska bli ett kulturhus. För att detta ska bli verklighet krävs en ordentlig restaurering av byggnaden. Stina Bergman Brolin är projektledare för det och både hon och Per-Åke Ershag, ordförande för föreningen Sjulnäs garveri välkomnar hjälp.

– Det är ett jättejobb men jag hoppas vi alla kan hjälpas åt att ro det iland, sade hon.

I samband med Kulturarvsdagen hölls även en hantverks- och skördemarknad där ett antal odlare och hantverkare från bygden passade på att saluföra hemslöjd, olika sorters kål, pumpor och annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!