Gärdsmarkssonen en av de största i travsporten

Den här gångens ”Minnen från förr” handlar om travtränaren/körsvennen Stig Lindmark från byn Gärdsmark utanför Skellefteå. En hästkarl som i mera än ett halvt sekel var en maktfaktor inom svensk travsport.

Piteå2018-09-20 11:24

Hästägare från hela landet, men också från Piteåområdet och inlandet, tillhörde genom åren hans kundkrets. Travlegendaren Lindmark vann som kusk hela 3 190 travlopp och tog under sin karriär aktningsvärda 64 banchampionat mellan åren 1955 och 2003.

Alla med travintresse minns säkert flera av Lindmarks segermaskiner och kanske främst då kallbloden Sabin och Bodbäckspålle samt varmbloden Dun Bunter och Suitcase.

Travlegenden Stig Lindmark, med hemadress Gärdsmark utanför Skellefteå, föddes 1936 och inledde sin proffstränarkarriär som 21-åring 1957. Redan året därpå 1958 blev han Skellefteåtravets förste professionella tränare vilket blev startskottet för en mångårig resa i travets underbara värd som få tränare och kuskar får förmånen att uppleva.

Som son till Henrik Lindmark, också han i flera decennier under det förra seklet en omtalad och framgångsrik travprofil, kom Stig redan i unga år in i travsporten. Det var också med pappa Henriks varmblod Bävern som den 19-årige Stig Lindmark år 1955 tog sin allra första kuskseger. En seger som genom åren skulle följas av många, många fler för denne erkänd skickliga hästkarl som med sin unika finger­toppskänsla och hästkunskap tyckte förvandla nästan vilken ”omöjlig” pålle som helst till en vinnare på travbanan. Hans främsta signum som tränare var att hästarna skulle vara starka och vältränade så att de tålde tuffa upplägg. De hästar som tålde detta upplägg blev som regel vinstrika.

Som kusk när han körde lopp var Stig därför offensiv och valde mycket sällan att stanna kvar i den bakre delen av ett startfält.

Tillsammans med två andra lokala storheter inom travsporten, Gustav Hallén i Boden och Bert Johansson i Umeå, dominerade Stig Lindmark under ett flertal decennier travsporten i norra Sverige. Lindmark var dock den främste och tog sammanlagt 3 190 kusksegrar mellan åren 1955 och 2003. Den sista vinsten grejade han i oktober 2003 då han på hemmabanan vann med egenägde Primula Night. Innan Stig föll för dåvarande åldersgränsen 67 år för att köra travlopp tog han dessutom hem hela 64 körsvenschampionat. Det var då Sverigerekord innan en viss Olle Goop gick om genom att ta sitt 65:e. Notabelt är dock att Stigs samtliga championat togs på de tre nordligaste travbanorna i landet nämligen i Boden, Skellefteå och Umeå. Segrarna blev som sagt många och vid en del travdagar fick Stig segerdefilera nära nog i vartannat lopp han körde. En riktig kanondag hade Lindmark exempelvis på Bodentravet annandag påsk 1967 då han vann hela sex lopp under en och samma tävlingsdag.

När det gäller vinstrika och duktiga hästar förknippas Lindmark nog mest med nordsvenska segermaskinen Sabin som länge var svensk rekordhållare i segrar med 182 (tills en viss Järvsöfax gjorde sitt inträde). Liksom med varmbloden Dun Bunter och Molnets Broder, en duo som tillsammans grejade hela 226 segerdefileringar för honom.

Bland andra välkända profilhästar som som förknippas med denna travlegend kan nämnas Sabestus, Mr Anvil, Bodbäckspålle, Sandy Brodda, Suitcase, Smidig, Handbag , Dynamit Brodde, med flera. Bland milstolpar i hans långa travliv kan vidare nämnas 70 rikstotosegrar (V75 och V65) samt ett flertal andra storloppssegrar, bland annat en SM-vinst med Bodbäckspålle 1996.

Privat var Stig Lindmark bland såväl vänner, kollegor som hästägare känd som en pratglad och rolig person, oftast med glimten i ögat och med en stor berättarkonst när det exempelvis gällde att framföra en historia av något slag.

– Vi lärde känna honom som hästägare under några år på 1990-talet och minns honom som en öppen och trevlig person som det var lätt att samtala med och som oftast hade glimten i ögat och nära till skratt, säger bröderna Bernt och Lasse Larsson i Arvidsjaur som båda var delägare i Dynamit Brodde, en av hans stalls profilhästar i slutet av tränarkarriären.

Undertecknad lärde känna Lindmark både som hästägare och inte minst i min roll som reporter. Också jag minns honom som en trevlig person med en stor förmåga att bjuda på sig själv och som det var lättsamt att intervjua. Min minnesbild av honom är dessutom att han var en person som även i livets mindre angenäma stunder kunde hålla humöret uppe och se det ljusa i livet. Det gav han exempelvis bevis på när jag besökte honom under hans vistelse på Sunderby sjukhus i samband med den stroke som drabbade honom på äldre dar.

När jag i slutet av 90-­talet gjorde en intervju med honom om karriären frågade jag förstås vilken av sina många stjärnhästar han mindes allra mest.

– Varje häst har sin tjusning och egentligen är det inte rättvist att nämna någon före den andra det är klart att kallblodet Sabin som vann hela 182 segrar och som min pappa födde upp hemma på gården minns jag förstås med lite extra glädje, erkände Lindmark som också bland sina många segrar lite oväntat nämnde Amos Dotes seger en elitloppssöndag på 80-talet på Solvalla som den kanske allra mest minnesvärda.

– Att överhuvud taget medverka som kusk och få uppleva stämningen under en elitloppsdag är helt fantastiskt vare sig man vinner eller bara kör, fastslog Stig.

Populäre Lindmarks inbjudningslopp på hemmabanan i slutet av hans karriär lockade de flesta av landets elitkuskar att ställa upp och delta. Ett bevis så gott som något för att Lindmark var en uppskattad och aktad man i branschen.

Även om sjukdom och minskad rörelseförmåga präglade de sista åren av hans liv så var Stig alltid på gott humör när man emellanåt träffade honom som välkänd besökare på någon av de travbanor han genom åren firat sina främsta triumfer.

Stig Lindmark avled i augusti 2012 vid 76 års ålder av de skador han fick efter att under en promenad nära hemmet blivit påkörd av en bil.

För att hylla sin genom tiderna största profil instiftade Lindmarks hemmabana ett årligt 3140 meter långt kraftprov på V75 till Stigs ära. I samband med banans V75-dag i augusti 2013 (då för övrigt senare elitloppsvinnaren Nahar segrade i detta lopp) offentliggjordes det att banans största legend Stig Lindmark postumt ett år efter sin död invalts i travets finrum ”Hall of Fame”. Där finns också andra legender i branschen som bland andra Sören Nordin, Stig H Johansson, Olle Goop, med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om