Gårdsbutikerna blomstrar

Vill du veta var ditt kött och grönt kommer ifrån? Då är du inte ensam. Intresset för gårdsbutiker stiger i Sverige och LRF har till och med släppt en app för att visa vägen.

Alterhedens Rabarberi har satsat mer på gårdsförsäljning och aktiviteter under de senaste åren. På bilden syns ett gäng nyfikna på rabarbersafari. (Arkiv)

Alterhedens Rabarberi har satsat mer på gårdsförsäljning och aktiviteter under de senaste åren. På bilden syns ett gäng nyfikna på rabarbersafari. (Arkiv)

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2015-07-22 17:54

Appen "Gårdsbutiker" är fortfarande inte helt tillförlitlig (se faktaruta), men den har nu över 1600 butiker utmärkta på sin karta för att hjälpa turister och andra att hitta fram till butikerna under semestertider.

– Intresset för matens ursprung bara växer. Att handla lokala livsmedel i exempelvis en gårdsbutik är ett sätt för konsumenten att komma i direkt kontakt med bonden, säger Åsa Odell, LRF:s vice förbundsordförande.

De är nu den vanligaste försäljningskanalen för närodlade livsmedel. Det är ett stort fenomen i södra Sverige, men är nu på uppgång även i norr.

– Söderut har man ett helt annat befolkningsunderlag. Där har man också mer invanda mönster med att man åker ut på en dagsutflykt med hela familjen. Men nog ser jag en ökande trend här i Norrbotten, säger Maria Nilsson, Alterhedens Rabarberi.

Inspiration

Rabarberiet är en av de gårdsbutiker som finns utmärkta i appen. De har haft självbetjänande gårdsförsäljning ända sedan 1994 då ett besök söderut gav inspiration. De senaste åren har de satsat ännu mer på gårdsförsäljning och olika aktiviteter.

– Vi körde första året med rabarbersafari ifjol och såg då att folk vill ha en fast tidpunkt när de vet att det kan komma hit. Så vi testade att koka palt förra året och nu kör vi fullt ut med det. Folk tycker det är jättekul med paltkalas. Nu provar vi baka gáhkkos, samiskt bröd, en gång i veckan, säger Maria.

Ekologiskt och nära

Mattesbäcken Eko grönt & turism i Övre Storfors är en annan gårdsbutik som finns utmärkt i appen. De har haft gårdsförsäljning i tio år och märker klart och tydligt av det ökade intresset av att handla direkt från gården.

– Ja det märks verkligen, och det är nog inte en turistgrej heller. Folk frågar inte bara efter lokalt odlat utan också ekologiskt. Vi tycker att det är viktigt att odla utan gifter och besprutning och det har allmänheten börjat tycka nu också, säger Margareta Tjernkvist Haglund.

Säljer ni mer privat än till butiker?

– Ja det är nog faktiskt så att vi säljer mer till allmänheten nu.

Appen...

...går att ladda ner både till Iphone och Android-telefoner. Piteå-Tidningen vill dock höja ett varningens finger då vi upptäckt att vissa gårdsbutiker saknas. Vi ringde dessutom upp en av de gårdsbutiker som fanns med och fick till svar att de hade lagt ner för tio år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om