Garanterar svenskt ursprung på maten

LANTMAT. Allt från färsk potatis packad i påse till en högförädlad produkt som ostkaka, från enmansbolag till företag med 10-15 anställda. Medlemmarna i den ideella riksföreningen Svensk Lantmat ser olika ut. Men en sak har de gemensam: råvaran till produkterna är garanterat svensk.

Piteå2007-03-24 00:00
- Maten ska ha svenskt, gärna lokalt ursprung för att produkterna ska få märkas med Svensk Lantmat-loggan. Producenten måste kunna garantera ursprunget.

Det säger Maria Nilsson, Alterhedens rabarberi och gårdsbutik i Altersbruk, som just lagt sista handen vid manuset till Svensk Lantmats nya, 40 sidor tjocka katalog.

Katalogen, föreningens första sedan 2001, utkommer lagom till riksföreningens årsmöte, studieresa och seminariedagar i Pitebygden 30 mars - 

1 april.

På uppgång

Ett 30-tal småskaliga livsmedelsproducenter från olika delar av landet deltar i studieresan och seminariet som Svensk lantmat anordnar kommande helg.

Den år 1990 bildade föreningen Svensk Lantmat är nu på uppgång igen efter en längre nedgångsperiod. De i dag cirka 140 medlemmarna som finns spridda över landet, från Norrbotten i norr till Skåne i söder, presenteras i katalogen som kommer att distribueras bland annat till turistbyråer.

Svensk Lantmat bildades för att utveckla den gårdsbaserade småskaliga livsmedelsproduktionen. Medlemmarna ska förädla produkten på gården med egna eller traktens råvaror. Varumärket garanterar matens svenska ursprung. Ordförande sedan 2005 är Tord Nilsson, Maria Nilssons make.

Bra fraktavtal

Sedan i höstas har föreningen fått ett 20-tal nya medlemmar. En förklaring till det ökade intresset är att Svensk Lantmat lyckats få ett, med Maria Nilssons ord "kanonbra" fraktavtal med speditören DHL.

En genombläddring av katalogen, som inte utan orsak inleds med Norrbotten, ger vid handen att såväl en vägkrog med köttbutik som serverar och säljer kött från egen gård (Ekerödsrasten i Skåne) som en handelsträdgård som specialiserat sig på tomater och härdiga äppelsorter, men även säljer ett 30-tal örttesorter (Astrant Plant i Norrfjärden), återfinns bland medlemmarna i Svensk Lantmat.

Bi- och getgårdar

I katalogen hittar man ett flertal bigårdar och getgårdar och ett par "strutserier".

Rabarberier som det familjen Nilsson driver i Alterdalen är mindre vanliga, å andra sidan använder Alterhedens många andra råvaror till sina safter, sylter, marmelader, geleer och chutneyer än rabarber, exempelvis rosor (ej Svensk Lantmat, eftersom ursprunget är okänt) och andra blommor, björklöv (från äkta Alterbjörkar), hjortron, älgört med mera.

- Vi introducerar ett 15-tal nya produkter i vår. Recepten gör jag fort, det som tar tid är att utforma etiketterna, berättar Maria Nilsson, vars gårdsbutik blev rikskänd sedan PT rapporterat om affären som bygger på självbetjäningsprincipen och att kunderna är ärliga (man lägger pengarna i en låda).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om