I sommar ska gågatan i Piteå vara rökfri. Det är projektet Rökfri gågata som på prov plockar bort askkopparna längs gatan. Bakgrunden är den striktare tobakslagen som trädde i kraft 1 juli 2019 som förbjuder rökning i vissa utemiljöer.
Under 2020 kommer Piteå kommun att arbeta med att tydliggöra rökförbudet. Testen med en rökfri gågata är ett steg mot målet – att ingen ska behöva utsättas för skadlig tobaksrök mot sin vilja.
– Vi får in klagomål från Piteåbor som upplever att rökning ofta sker längs gågatan och att det hindrar dem från att besöka butikerna. När de utsätts för rökning påverkas deras luftvägar negativt, det är också kopplat till en stor oro för att bli sjuk. En rökfri gågata kommer att vara välkomnande för alla, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef.
Under perioden 22 juni till sista september är askkoppar mellan Kyrkbrogatan–Byxtorget och Byxtorget–Lillbrogatan bortplockade. De som röker ombeds fimpa i askkoppar när man gör entré på gågatan från Rådhustorget respektive Lillbrogatan. De askkoppar som finns på Byxtorget blir också kvar, för att ge rökarna möjlighet att fimpa.
– Vi hoppas att det här ska leda till att färre fimpar kastas på marken, vilket är en stor orsak till nedskräpning. Förra hösten plockade vi ihop 3 000 cigarettfimpar, efter sommaren blir det en ny fimpinsamling, det blir då spännande att se om det här har gett något effekt, säger Micael Kemi, avdelningschef Trafik och gator.
Kan det inte få en omvänd effekt, att folk fimpar ännu mer på gatan när askkopparna inte är där längre?
– Till en början kan det nog bli så, men sedan märker man att askkopparna är borttagna och förhoppningsvis så leder det till ett förändrat beteende hos Piteåborna. Sedan tror jag också att man håller koll på varandra, säger Micael Kemi.
Under fjolåret genomförde kommunen en dialog med Piteåborna om rökning i stan. Under september genomförs ännu en dialog.
Det mesta skräpet i gatumiljön är relaterat till rökning och snusning, det handlar om fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarettpaket.
– Förutom nikotin innehåller fimpen bland annat plast och kadmium. Stora mängder fimpar hamnar även i våra dagvattenbrunnar och sköljs ut i havet. Fimpar är en av de största källorna till plastförorening av våra vattendrag, säger Åsa Wikman.
Det finns inget politiskt beslut om att gågatan ska vara rökfri.