Det råder ett lugn i väntrummet på Piteå hälsocentral när Johanna Lundberg möter upp och visar vägen till sitt mysiga kontor på Livsstilsmottagningen. Där är hon sedan hösten 2021 Regionens första kliniskt arbetande hälsovägledare.
Hur är den känslan?
– Ja, den är lite tvådelad. Det positiva är ju såklart att det är jätteroligt och intressant. Jag är kreativ, gillar utmaningar och blir uttråkad om det inte är nog mycket stimulans. Så det kändes som en utmaning att anta den här helt nya rollen, säger Johanna Lundberg.
Hon upplever dock samtidigt att det finns ett stort gap mellan sjukvård och friskvård.
– När det gäller det förebyggande arbetet så finns mycket mer för sjukvården att göra, mitt yrke är verkligen en helt ny profession, vad ska jag göra, det är också en utmaning.
Som hälsovägledare har Johanna Lundberg rådgivande samtal med patienter om levnadsvanor, håller i gruppbehandlingar och föreläser för patienter och personal samt har en del uppdrag på organisatorisk nivå.
– Så de är massor, det skulle kunna jobba tio hälsovägledare här dygnet runt. Men mitt huvudfokus är att stötta och hjälpa människor att ändra sina levnadsvanor genom att förändra sitt beteende, att få möta människor är nog det som gör att jag främst vill jobba med det här. Och så utmaningen – det ska inte var för lätt.
Hon uppger att det är hårt tryck på sjukvården i dag, den som är sjukast ska få hjälp snabbast och det förebyggande arbetet hinns inte med. Det är där hennes yrkesroll kommer in i bilden.
– Det finns ett bra syfte med min roll, det är en investering för hälsocentralen som kostar i nuet, men släpper man det för långt blir det ännu mer kostsamt.
Vilka levnadsvanor kämpar då Piteåborna med att förändra? Johanna Lundberg berättar att hon både träffar dem som rent allmänt vill förbättra sin hälsa till personer som ligger i riskzonen för att utveckla exempelvis diabetes typ 2 eller som redan drabbats av sjukdom och behöver rehabilitering.
Många lider av högt blodtryck eller högt kolesterol. En del behöver hjälp med att sluta röka eller snusa.
– En del säger själva att de har mycket kunskap kring hälsa, men vet inte hur de ska få in förändringen i sina liv. De vet att de ska äta bra och röra sig, men har ingen susning om hur de ska hinna med, säger Johanna Lundberg.
Hon ser sig som en viktig kugge i hjulet, kan avlasta den vanliga vården och remitterar ofta vidare till exempelvis fysioterapeut eller läkare.
Hur ska man då tänka när man ska göra en livsstilsförändring?
Johanna Lundberg menar att det framför allt är viktigt att sänka kraven.
– Många som jag möter säger att de har testat allt och de har ofta mycket fokus på viktnedgång.
Men det viktigaste är att fråga: "Vad är hälsa för mig" och "Vad är mina mål? Vill jag kunna böja mig ner och leka med barnbarnen eller komma tillbaka till jobbet. Att konkretisera och göra delmål är bra, att man får en verktygslåda. Vi är så matade med "quick-fix", men att ändra ett beteende tar tid.
Hon menar att en betendeförändring inte heller handlar om att ta sig till gymmet en dag i veckan utan små förändringar i vardagen som gör skillnad.
– Fundera på vad man kan göra på en gång. Som att stå upp och jobba första timman på jobbet, gå ett varv runt kvarteret innan man tar bilen och kör till jobbet. Ta ett äpple efter lunch så man får i sig en frukt under dagen eller lägger en hantel vid kaffebryggaren och kör fem minuter under tiden man väntar. Det är vanorna vi vill förändra, det man gör flera gånger dagligen.
Ser du några resultat?
– Ja, både och skulle jag säga. Ibland gör människor stora förändringar, men Ibland är dem jag möter inte alls redo ännu, då får jag tänka att jag sår ett litet frö i alla fall.
Johanna Lundberg ser sig som en holistiker och är intresserad av helhetsbilen av hälsa.
För att bli hälsovägledare studerade hon tre år, 180 högskolepoäng, på hälsovägledarprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Hon har även läst kurser i beteendevetenskap och utbildat sig till diplomerad tobaks- och nikotinavvänjare.
Förra året gick hon Regionens hälsosamtalsutbildning och genomför numera även hälsosamtal för 40-, 50-, och 60-åringar.
Den stora frågan, lever du som du lär?
– Åh, jag kände på mig att den frågan skulle komma. Men jag är väldigt intresserad av hälsa, annars skulle jag aldrig ha utbildat mig till hälsovägledare. Jag försöker att förbättra en sak i taget.