Fyrverkeriolyckor har minskat – väldigt få i Piteå

Antalet bränder och skador orsakade av fyrverkerier har minskat under de senaste åren. "I Piteå har det inte varit många olyckor", säger Daniel Granberg, brandinspektör vid räddningstjänsten i Piteå.

Olyckor och bränder orsakade av fyrverkerier är väldigt ovanligt, menar Daniel Granberg, brandinspektör vid räddningstjänsten i Piteå. (Arkivbild)

Olyckor och bränder orsakade av fyrverkerier är väldigt ovanligt, menar Daniel Granberg, brandinspektör vid räddningstjänsten i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Räddningstjänsten

Piteå2020-12-29 20:00

I Sverige har fyrverkerirelaterade bränder minskat med 70 procent mellan 2015 och 2019. Enligt socialstyrelsen har antalet allvarliga skador orsakade av fyrverkerier minskat över tid. Enligt Daniel granberg, som jobbat på räddningstjänsten i 22 år, har det varit väldigt få olyckor och bränder till följd av raketer i Piteå.

undefined
Olyckor och bränder orsakade av fyrverkerier är väldigt ovanligt, menar Daniel Granberg, brandinspektör vid räddningstjänsten i Piteå. (Arkivbild)

– Det har hänt att vi har fått rycka ut då raketer åkt in i till exempel tak eller balkonger. Men det är inte vanligt att vi åker på bränder överlag under nyårshelgen. Det händer möjligen vart tredje år, men det är svårt att säga exakt hur ofta.

undefined
Det finns vissa saker man bör tänka på ifall man väljer att fira in det nya året med fyrverkerier, säger Daniel Granberg, brandinspektör vid räddningstjänsten i Piteå.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, befarar att det kan bli fler fyrverkeriolyckor under årets nyårshelg än tidigare. Detta på grund av att pandemin har fått flera kommuner att ställa in offentliga fyrverkerier, vilket kan innebära att fler väljer att skjuta upp raketer hemma. Daniel Granberg har svårt att tro att det kommer påverka Piteås olycks- och brandstatistik.

– Vi har inte varit bortskämda med fyrverkerier som anordnas av kommunen tidigare, därför tror jag inte att det kommer att påverka något. Sedan så kopplas vi inte in på alla olyckor, ibland blir det ambulansärenden, säger han.

Det finns vissa saker man bör tänke på för att minska risken för skador och bränder man väljer att fira in det nya året med fyrverkerier. Förutom det självklara att man bör läsa instruktionerna finns det annat man ska tänka på, berättar Granberg. 

– Förberedelser är viktiga, vilka man ska göra i god tid. Man ska titta och fundera ifall det kommer vara lämpligt väder. Om det blåser för mycket kan det bli farligt då raketen kan åka iväg åt helt fel håll. Man ska även kontrollera så att pjäsen inte är skadad innan man tänder. 

– Man kan behöva skotta upp där pjäsen ska stå och kanske sanda, så att man inte ramlar nära raketen på grund av halka. Det är även viktigt att se till så att ingen i omgivningen kan skada sig.

Om fyrverkerierna inte åker iväg ska man vänta minst 20 minuter innan man går fram och inte försöka tända samma pjäs igen. Det är även viktigt att vara nykter, säger han.

– Det är inte lämpligt att vara berusad när man hanterar fyrverkerier. Det är något vi förtydligar varje år. 

Källor: Socialstyrelsen och Brandskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!