Fyrverkerier på ett säkert sätt

PYROTEKNIK. Bortskjutna fingrar, hörsel- och ansiktsskador - varje år drabbas cirka 300 svenskar av olyckor i samband med fyrverkerier. Nyårsafton behöver dock inte sluta i katastrof - PT guidar dig till en säker raketuppskjutning.

Piteå2007-12-28 00:00
















PITEÅ (PT)
Fyrverkerier hör nyårsafton till, men den explosiva uppskjutningen är också förenad med livsfara. Enligt polisen skadas varje år cirka 300 svenskar av fyrverkeripjäser. De flesta är unga män, många under 18 år. Främst handlar det om avsprängda fingrar, hörsel- och synskador. De allvarligaste skadorna orsakas av hemmagjorda bomber.

Torbjörn Larsson, Norrfjärden, har sålt raketer och fyrverkerier sedan 1980-talet. I dagarna höll han en informationsträff om just riskerna med fyrverkerier - och hur man undviker dom. Medverkade gjorde även representanter från Räddningstjänsten och polisen.

- Visst ska man ha ett fyrverkeri på nyårsafton, men då är det framför allt viktigt att den som håller i det är nykter. Är man berusad så börjar man snubbla och tar inte så allvarligt på någonting, men vad som kan hända om någonting går snett, något som kan få ödestigra konsekvenser.

Torbjörn Larsson menar att det är viktigt att redan på eftermiddagen gå igenom sitt fyrverkeri och planera i vilken ordning man ska skjuta upp olika raketer och tårtor - exempelvis märka upp dem med små lappar.

Det gäller också att tänka "steget längre":

- Man bör alltid föreställa sig det värsta som han hända, hur ska jag/vi agera om en raket skjuts rakt in i ett hus och det börjar brinna exempelvis. Vad händer om någon blir skadad?

Han menar att det också är viktigt att visa hänsyn i allmänhet, det finns både människor och djur (framför allt hundar) som är "smällrädda". Att avfyra en raket som smälls av alldeles intill en balkong är inte att rekomendera.

- I dag finns det också cd-skivor med fyrverkerier som hundar kan titta på och så sakteliga vänja sig vid oväsendet, man börjar med en låg ljudnivå och accelererar sedan sakta.

Vid årsskiftet 2001 infördes ett förbud mot smällare, vilket innebär att fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt inte får säljas eller användas för konsumentbruk. I exempelvis Finland och Danmark är smällare dock tillåtna och i Skåne har de blivit ett problem igen.

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år.

Torbjörn Larsson menar att det alltid ska vara en vuxen som avfyrar en raket. Visar det sig att raketen är trasig på något sätt ska den alltid lämnas tillbaka på inköpsstället.

- Jag tar även emot raketer som varit uppe i luften, men inte sprängts som de ska. Reagerar kunderna kan ju jag i min tur trycka på min leverantör som kan ligga på producenten.

Han menar dock att dagens fyrverkerier håller en "hög klass", allt som säljs i handeln är godkänt enligt konstens alla regler.

Att raketen inte åker åt "rätt håll" menar Larsson kan bero på att den pinne som raketen sitter fast på brutits/kortats av:

- Pinnen som raketen sitter fast på är ju själva styrfenan, bryts den av tappar raketen styrseln och pinnen orkar inte heller alltid hålla raketen upprätt. Då kan den exempelvis åka rakt in i ett hus ...

Larsson har också andra tips:

Har stubintråden gått av ska raketen alltid lämnas tillbaka.

För att få rätt temperatur på krutet i raketen (för bästa möjliga ljuseffekter) ska krutet förvars varmt innan uppskjutningen. Lägg gärna pjäserna på elementet.

Se upp så att inte tårtan tippar, sätt fast den i snön om den är ostadig!



















Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om