Fyrtioåriga planer kan rädda husbygge

Länsstyrelsen och Naturvårdsverket är kritiska och debatten het. Men för de planerade bostadshusen vid Strömbacka har strandskyddet satts ur spel av fyrtioåriga detaljplaner. Detta trots ny lag som talar om motsatsen. Fast övergångsreglerna som kan rädda projektet känner politikerna inte till.

Än är inte projektet i mål. Men i höst väntas kommunfullmäktige tycka till om byggplanerna, som förvandlar fotbollsplan till attraktivt strandnära boende.

Än är inte projektet i mål. Men i höst väntas kommunfullmäktige tycka till om byggplanerna, som förvandlar fotbollsplan till attraktivt strandnära boende.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-07-17 06:00
För tre år sedan började planerna för de attraktiva bostäderna ta fart när BD-bygg anmälde intresse att bygga två fem- eller sexvåningshus med ett 60-tal lägenheter. Från början var tanken att bygga dem ut över vattnet men i nuläget planeras husfasaderna hamna sexton meter upp på land.
Ny plan
Området finns beskrivet i den så kallade översiktsplanen som en "fri yta och ett utflyktsområde som bör säkerställas för fritidsaktiviteter" och eftersom bygget strider mot beskrivningen behövs en ny detaljplan. Arbetet med detta startade i slutet av 2006 och sedan har debattens vågor tidvis gått höga.
Kritikerna menar att sikt mot vattnet och tillgång till stranden begränsas. Förespråkarna att kommunen behöver strandnära boende och att den omgivande parken knappt berörs.
Särskilda skäl saknas
När länsstyrelsen hösten 2007 satte sig på tvären kunde projektet lätt ha strandat eller runnit ut i sanden.
Kritiken riktades mot att inga särskilda skäl för strandskyddsdispens då hade angivits och att förslaget till detaljplan därför borde ogillas. Utan länsstyrelsens gillande troligen ingen strandskyddsdispens och heller inget bygge.
Det Piteå kommun ville anföra som särskilda skäl var att marken redan var tagen i anspråk som parkområde och att området är stadsnära. Ingen av dessa motiveringar håller dock som lagliga skäl.
- Nej absolut inte, betonar Anna Lindhagen på Naturvårdsverket. Ianspråkstagen mark betyder att tillgången till stranden redan begränsats. Det har den knappast av en park och en cykelväg.
Ett dilemma för miljö- och byggförvaltningen som dock gjorde ett fynd i arkivet: gamla men fortfarande gällande detaljplaner över området, daterade 1967, 1968 och 1974, bland annat härrörande från stadshusets byggande.
Glädjande nyheter eftersom detaljplaner som är tagna före 1975, då lagen skärptes, automatiskt innebär att strandskyddet är satt ur spel. Kommunen fick en joker att spela ut.
- Hade strandskyddet inte varit upphävt i det här fallet hade vi försökt argumentera mer med Piteå kommun, konstaterar handläggaren Inger Krekula på länsstyrelsen.
Som PT berättade i onsdags gäller sedan några veckor nya strandskyddsregler. Kommuner har fått mer makt gentemot länsstyrelser och Naturvårdsverket men strandskyddet ska nu också återinträda när alla detaljplaner ändras, oavsett om de gamla råkar vara från före 1975.
Från kommunens sida rullar ärendet vidare. Men trots den nya lagens intentioner om återinfört skydd och trots att strandskyddsintresset betonats av kommunfullmäktige anses frågan överspelad.
Så sent som 10 juni, tre veckor före den nya lagen trädde i kraft, godkände miljö- och byggnämnden det senaste förslaget och skickade det vidare till kommunstyrelsen och, så småningom, till fullmäktige.
Ändå vet varken tjänstemän PT frågat eller nämndens ordförande Björn Berglund (S) vad den nya lagen egentligen innebär för projektet.
- Nej, vi har inte kollat hur ärendet påverkas, så vad som händer om det blir överklagat är väl oklart, säger Berglund.
Lagligt stöd
Det verkar dock som att nämnden har lagligt stöd, även om de inte vet det själva. I övergångsreglerna för de nya bestämmelserna framgår att detaljplaner som påbörjats före den 1 juli 2009 och avslutas före samma datum 2010 inte omfattas av nya lagen.
I klartext: om ärendet inte dras i långbänk är det fritt fram att utan strandskyddshänsyn bygga på Strömbacka strand -  tack vare detaljplaner gamla som självaste stadshuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om