- Vi bygger inför framtiden. 2012-2013 minskar elevantalet drastiskt. Det är många elever nu, det är knökfullt på gymnasieskolorna men vi väntar en minskning på 30 procent, det är lika många elever som går på Strömbackaskolan nu, säger Tove Waara Axelsson, utvecklingsledare för det fyrkantsgemensamma gymnasiekansliet.
Genom att bland annat profilera vissa kommuner med särskilda utbildningar knutna till exempelvis näringslivet på orten hoppas fyrkantskommunerna klara minskningen av elever.
- Det kommer naturligtvis att vara ett basutbud i alla kommuner och hur man kommer att profilera de olika kommunerna vet jag inte i dag, säger Waara Axelsson.
Gemensamt intag
Intagningen till de fyra gymnasieskolorna i fyrkanten har, för första gången, skett gemensamt via fyrkantskansliet som ligger i Luleå.- Vi har samarbetat och planerat under en tid men detta var första gången som samarbetet blev tydligt för eleverna. De har fritt kunnat söka alla gymnasieutbildningar i fyrkanten. Det har varit en form av marknadsföring också, vi vill föra fram tankegången att man kanske i framtiden måste pendla till en annan ort för att läsa den utbildning man vill. Det handlar om att förändra ett tänk.
Webb-premiär
2 500 ansökningar har behandlats inför höstens skolstart. I år har också ungdomarna gjort sin ansökan på webben.- För ungdomarna har det inte varit något problem, det har varit någon förälder som ringt och haft frågor. Annars har allt varit lugnt.
Alla de 2 500 sökande var dock inte från fyrkantsområdet, vissa kommer från andra delar av länet.