Fyra–fem års kö för att få spela gitarr

Fyra till fem år – så lång är kötiden för att få börja spela gitarr på Musik och Dansskolan i Piteå kommun. "Det är alldeles för länge", säger Kicki Enqvist, rektor.

Mer resurser. "Vi tar in så många elever vi kan, men vi har inte lärare så det räcker åt alla" säger Kicki Enqvist, rektor på Musik och Dansskolan i Piteå.

Mer resurser. "Vi tar in så många elever vi kan, men vi har inte lärare så det räcker åt alla" säger Kicki Enqvist, rektor på Musik och Dansskolan i Piteå.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2017-09-20 13:05

Musik och Dansskolan i Piteå kommun erbjuder bland annat sång- och instrumentalundervisning för barn och ungdomar mellan 9 till 19 år. Undervisningen är frivillig och eleverna kan dels spela på skoltid på sin skola, dels på eftermiddagen eller kvällen vid Musik och Dansskolan.

Men köerna är långa till vissa av de populäraste instrumenten. Den som vill börja spela gitarr får vara beredd att vänta fyra till fem år.

– Det är inte alls bra, det är alldeles för länge. Vi vill så gärna kunna ta in alla som vill spela. Sedan är Piteå en musikstad, säger Kicki Enqvist, rektor på Musik och Dansskolan.

Om man får vänta för länge kanske man också tappar intresset?

– Ja, det är faran. Man kan jämföra det med fotboll, "Ja, du får gärna börja spela fotboll, men du får vänta i fyra år". Barn vill inte vänta länge utan helst börja något nytt "i går", säger Kicki Enqvist.

Hon menar att alla skolans musiklärare dock har fulltecknade scheman och inte möjlighet att undervisa några fler elever.

Längst kö är det för att få spela gitarr, här står 159 elever i kö nu på höstterminen.

Till piano är väntetiden två år – till sångundervisning ett– två år.

– Ett år – det är alldels för lång tid att vänta för någon som är åtta– nio år, man vill att eleverna ska få börja direkt då intresset och lusten finns, säger Kicki Enqvist.

Hon menar att kötiden på ett instrument regleras av två saker, dels om det finns tillgång till en lärare, dels om det finns en lämplig lokal där undervisningen kan ske – något som också blivit ett större bekymmer då skolan krympt sina lokaler.

– Det finns köer på de flesta instrument, särskilt i de samhällen som ligger längre bort. Är det en elev som vill spela fiol kan vi inte skicka en lärare bara för en elev, säger Kicki Enqvist.

Musiklärarna åker nu ut till kommunens mellanstadieelever för att visa upp vilka instrument som finns:

– Det kan också vara så att de instrument man inte känner till, dom söker man inte. Utan man kanske har ett piano hemma eller pappa eller mamma spelar gitarr, så söker man hellre de instrumenten av tradition.

Behöver ni mer resurser för att få bukt med köerna?

– Ja, det är inget att sticka under stol med. Våra lärare har fulla tjänster och de kan inte jobba mer än heltid, visst skulle det vara en fin present, säger Kicki Enqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om