Fyra typer av förpackat vatten

Förpackat vatten indelas i fyra typer; bordsvatten, förpackat dricksvatten, källvatten och naturligt mineralvatten. Naturligt mineralvatten som utvinns i Sverige måste godkännas av Livsmedelsverket.

Piteå2007-06-11 00:00
Förpackat dricksvatten ska uppfylla samma krav som ställs på kranvatten. Den enda skillnaden mellan förpackat dricksvatten och kranvatten är sättet på vilket det kommer till konsumenterna, via ledningsnät eller via konsumentförpackningar.

Godkännande krävs

För bordsvatten, till exempel vatten med tillsats av salter och/eller aromer, gäller i princip samma regler som för andra drycker. Det innebär att det vatten som används för tillverkning av produkten ska uppfylla samma krav som kranvatten. Dessutom ska livsmedelslagstiftningens övriga regler för till exempel tillsatser och märkning uppfyllas. Därför är bordsvatten och kranvatten inte alltid snarlika produkter.

Naturligt mineralvatten och källvatten är förbehållna beteckningar. Det innebär att man måste följa speciella regler för att få sälja produkterna under beteckningarna naturligt mineralvatten eller källvatten. Det finns regler om råvattnet, beredningen, slutproduktens kvalitet, märkning, saluhållande med mera. En avgörande skillnad mellan naturligt mineralvatten och källvatten är att naturligt mineralvatten som utvinns i Sverige måste godkännas av Livsmedelsverket, vilket inte behövs för källvatten.

Högre värden tillåts

I Sverige finns åtta naturliga mineralvatten som Livsmedelsverket godkänt, dessa är Guttsta källa, Hirvasåive, Naturana, Noblesse, Ramlösa, Signum, Söderåsen och Tollagården. Kraven som ställs på naturligt mineralvatten är bland annat att vattnet ska innehålla naturliga mineralsalter (inget får tillsättas), vattnet måste ha sitt ursprung från en grundvattenreservoar och måste färdigförpackas på plats.

På förpackningen måste mineralhalterna anges i milligram per liter, betydligt högre värden tilllåts än för dricksvatten. På grund av den höga fluoridhalten i naturligt mineralvatten bör det inte ges till barn under sju år.



Källa: Livsmedelsverket, Sveriges bryggerier



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om