Fyra björnar har skjutits hittills

Fyra av länets 54 tillåtna björnar har hittills skjutits. Det är tre hannar och en hona som fällts - en i Gällivare kommun, två i Jokkmokks kommun och den enda honan i Arvidsjaurs kommun.

PITEÅ2008-08-29 06:00
Norrbotten är uppdelat i tre delområden med separata kvoter. Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommuner utgör delområde 1 och där får tio björnar fällas under jakttiden - 21
augusti till 15 oktober.
I delområde 2, Pajala, Övertorneå och Överkalix kommuner samt den del av Gällivare kommun som ligger nedanför odlingsgränsen, får tolv björnar fällas under tiden 21 augusti till 30 september.
I övriga länet, som utgör delområde 3, får 32 björnar fällas. Den tillåtna jakttiden där är 21 augusti till 30 september.
Samtliga björnar, med undantag för årsungar och honor som åtföljs av ungar samt de ungar som följer en björnhona (oavsett ungarnas ålder), får skjutas.
Det är inte självklart att den som fällt en björn får bereda skinnet hur han eller hon vill. EU:s riktlinjer, för hur kroppar eller delar från vilda djur som blir jakttroféer ska hanteras, måste följas.
Detta innebär att den konservator som bereder björnskinn måste ha en teknisk anläggning som godkänts. Tillstånd söks från Jordbruksverket och anläggningen måste besiktas och godkännas av en distriktsveterinär.
Följande konservatorer i Norrbottens län har en godkänd teknisk anläggning: Ajtte, Svenskt fjäll och samemuseum, Jokkmokk, Jokkmokks naturskinn, Anders Håkansson, Jokkmokk, Lulesnaran/Karl-Erik Vesterberg, Piteå, och Stefan Rutström, Piteå.
Hur köttet från en skjuten björn ska hanteras är inte heller helt enkelt. Livsmedelsverket har godkänt ett antal vilthanteringsanläggningar som får ta hand om storvilt inklusive helkroppar av björn. Två av dem ligger i Pite älvdal - Arjeplog Kött AB i Arjeplog och Renomera AB i Arvidsjaur.
Förra året sköts 46 björnar i länet och 2006 fälldes 26 djur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om