Fyra årstider på Rosendals trädgård
Journalisten och programledaren Malou von Sivers följde årets växlingar på Rosendals trädgård i Stockholm. Resultatet blev en berättelse i ord, bild och recept.
Malou von Sivers har skrivit boken "Rosendals trädgård, ett år med trädgård och mat".
Foto: Caroline Tibell / SvD / SCANPIX
Inspirerande källa
Rosendals trädgård på Djurgården är en inspirerande pärla bara några minuter från Stockhoms innerstad. Det märks inte minst på antalet böcker som producerats med andningshålet som utgångspunkt.
Många har strosat runt i gårdsbutiken och handlat hem stenugnsbakat surdegsbröd, valt mellan matiga smörgåsar och ekologiska bakverk på ett dignande fikabord i trädgårdskaféet och vandrat i rosenträdgården och äppellunden.
Under ett års tid besökte Malou von Siver och fotografen Lena Koller trädgården. Resultatet blev boken "Rosendals trädgård, ett år med trädgård och mat". Biodynamisk odling, sticklingar, inläggningar och bakverk, porträtt och vackra foton blandas med örtkurer och krämer.
Här kan du ta del av några av bokens recept.
FAKTA Rubrik
4 portioner
1 rotsellerihuvud
ca 2 dl grädde
ca 2 dl vatten
100 g philadelphiaost
6 små röda äpplen
honung
timjan
smör
salt och peppar
100 g valnötter
3-4 selleristjälkar
Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Koka
den mjuk i lika delar grädde och vatten,
salta och peppra. Kör sellerin och lite av kokvätskan till puré med en mixerstav. Låt svalna och blanda röran med philadelphiaost. Halvera äpplena och lägg i en ugnssäker form, ringla över honung, krydda med timjan, smör, salt och peppar efter smak. Baka i 150 grader varm ugn 15 minuter. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ansa och strimla stjälksellerin. Arrangera allt på ett fat.
BROCCOLI
1 rotsellerihuvud
ca 2 dl grädde
ca 2 dl vatten
100 g philadelphiaost
6 små röda äpplen
honung
timjan
smör
salt och peppar
100 g valnötter
3-4 selleristjälkar
Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Koka
den mjuk i lika delar grädde och vatten,
salta och peppra. Kör sellerin och lite av kokvätskan till puré med en mixerstav. Låt svalna och blanda röran med philadelphiaost. Halvera äpplena och lägg i en ugnssäker form, ringla över honung, krydda med timjan, smör, salt och peppar efter smak. Baka i 150 grader varm ugn 15 minuter. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ansa och strimla stjälksellerin. Arrangera allt på ett fat.
BROCCOLI
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!