Fuskande assistansföretagare nekas skadestånd

Kronofogden tvångssålde den fuskande assistansföretagarens hus. Ägaren, som flytt till Ryssland, har krävt staten på skadestånd för att auktionsförrättaren nekade det högsta budet. Luleå tingsrätt däremot anser inte att det skett en felbedömning.

Försäkringskassan kommer att få en del utbetalt av konkursboet, men långt ifrån några 21 miljoner kronor.

Försäkringskassan kommer att få en del utbetalt av konkursboet, men långt ifrån några 21 miljoner kronor.

Foto: TT

Piteå2023-04-23 18:30

Den tidigare företagarens hus i Piteå skulle tvångsförsäljas efter att hon flytt till Ryssland med sin funktionshindrade son efter att Försäkringskassan krävt hennes assistansbolag på 21 miljoner kronor. Enligt Försäkringskassan har ägaren lurat myndigheten i en omfattade härva där assistenterna inte har jobbat med den hjälpbehövande sonen utan istället fört över stora delar av lönen till mamman.

Konkursförvaltaren Hans Andersson stämde kvinnan på 2,8 miljoner kronor, men de kom i mars 2021 överens om en förlikning motsvarande 650 000 kronor. Kvinnan har sedan dess vägrat att betala, men Luleå tingsrätt har slagit fast att hon ska betala förlikningssumman samt rättegångskostnaderna på 375 000 kronor. 

– Hon befinner sig utomlands i dag och den enda tillgång som finns i Sverige är kopplat till den fastigheten. Hon har möjlighet att reglera beloppet kontant, annars kommer vi hämta pengar ur fastigheten, sa Hans Andersson till PT.

Den första auktionen hölls den 12 oktober 2022, där det lämnades ett högsta bud om 3,1 miljoner kronor. Budet godtogs inte av auktionsförrättaren och en andra auktion hölls den 7 december 2022. Då blev det högsta budget 2,8 miljoner kronor, vilket godtogs.

Ägaren, som bor i Ryssland, har begärt 300 000 kronor i skadestånd av staten vilket motsvarar mellanskillnaden mellan det högsta bud som inte godtogs vid den första auktionen och det sedermera godtagna budet vid den andra auktionen. 

"Kronofogdemyndigheten och konkursförvaltaren har varit försumliga i sina uppgifter och agerat inkompetent. Deras agerande grundade sig på falska föreställningar om prisnivån på fastigheten och felaktiga bedömningar av läget på fastighetsmarknaden", hävdar kvinnan.

Luleå tingsrätt som hanterat tvistemålet ställer sig på Kronofogdens sida och ogillar husägarens krav. Eftersom huset hade värderades till sex miljoner kronor har det inte varit fråga om en uppenbar felbedömning att anta att det skulle kunna gå för ett högre belopp.

"Att det inte var någon som var beredd att lägga ett högre bud än 2 800 000 kr vid den andra auktionen två månader senare kan Kronofogdemyndigheten inte lastas för", skriver Luleå tingsrätt.

undefined
Konkursförvaltaren Hans Andersson tycker inte att Kronofogden gjorde fel när de ratade det första budet som var hälften av värderingen. "Lagstiftningen ser ut så." (Arkivbild)

Konkursförvaltaren Hans Andersson tycker också att Kronofogden gjorde rätt som nekade första budet, även om han själv inte var inblandad i det beslutet.

– Det har att göra med hur lagstiftningen är formulerad. Om man har en värdering och budet är väsentligt under då ska man pröva det igen. Vid det andra tillfället är lagstiftningen så att det är enklare att släppa igenom budet. Hanteringen är gjord på rätt sätt även om budet är 300 000 lägre.

Tvångsförsäljningen innebär att den långdragna konkursen snart kan avslutas. Fordran till konkursboet på drygt en miljon kronor är betald och även banken som fastigheten var belånad hos har fått tillbaka pengarna. 

– Det blev ett litet överskjutande belopp på cirka 40 000 som då Kronofogden betalar ut till XX (assistansföretagaren som flytt till Ryssland).

Känns det skönt att konkursen är över nu?

– Jo, man kan tycka att det varit enklare om hon betalt det där förlikningsbeloppet direkt. Då hade inte fastigheten behövt gå under klubban, säger Hans Andersson.

Omfattande assistanshärva

Det var för tre år sedan som Försäkringskassan avslöjade en härva med ett assistansbolag i Piteå. En funktionshindrad man i 25-årsåldern beviljades assistans dygnet och hans mamma startade ett bolag för att utföra assistansen. Flera personer anställdes i bolaget, men de har i sin tur överfört hela eller delar av lönen till mamman. Assistenterna har inte kunnat redogöra för när de har jobbat. Några har dessutom haft andra heltidsjobb och vissa har medgett att de inte varit assistenter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!