Fusk med skatter och svarta löner

Axels nöjesfält har expanderat kraftigt de senaste åren och är numera ett av världens största mobila tivolin, med uppdrag över hela världen och fasta anläggningar i bland annat Malmö, Halmstad och på Pite havsbad. Men anklagelser om ett omfattande svart arbete har riktats mot företaget och 2005 krävde Skatteverket 3,5 miljoner kronor för uteblivna skatter.

Piteå2007-07-23 00:00
Axels nöjesfält är egentligen inte ett enskilt företag - tivoliverksamheten har delats upp i tre olika firmor som var och en ägs av bröderna Tony, Mikael och Pierre Andreasson, barnbarn till Axel som drog igång familjens nöjesfält redan 1928. Alla tre sysslar med mobil verksamhet och gränsen mellan de olika firmorna är medvetet vag.

Det är Mikaels version av Axels tivoli som besöker Piteå dansar och ler och som driver Äventyrslandet och tivolit på Pite havsbad.

Olyckor och kritik

Gemensamt för de tre brödernas företag är att alla drabbats av olyckor och att kritik riktats mot de dåliga arbetsvillkoren.

Allra mest i blåsväder har Tony Andreassons tivoli i Malmö folkets park varit.

När P4 Radio Malmöhus gjorde en omfattande granskning där under sommaren 2005 framkom att organiserat svartjobb förekommit i stor skala och under en längre tid. Under 2004 arbetade till exempel ett tjugotal rumäner på nöjesfältet men bara en av dem rapporterades in till Skatteverket. Löner, långt under de
14 400 som kollektivavtalet krävde, betalades enligt Radio Malmöhus ut svart i handen till de anställda och OB-tillägg förekom inte, trots långa och sena arbetsdagar.

Krav från Skatteverket

Till Uppdrag granskning sade representanter för Axels tivoli att "de måste betala ut polska löner och tillämpa polska arbetsvillkor, annars skulle tivolit aldrig gå med vinst."

För att möjliggöra detta använde sig bröderna Andreasson av ett bemanningsföretag i Polen, som de själva ägde till 75 procent och vars enda kunder var Axels tivoli. På det sättet slapp man betala moms och arbetsgivaravgifter för personalen, något som inte gillades av Skatteverket.

Bröderna Andreasson krävdes på 3,5 miljoner kronor i uteblivna skatter men vann till slut tvisten i länsrätten och slapp betala.

Sedan dess anställer Axels tivoli folk direkt istället för att använda sig av sitt bemanningsföretag. Karusellskötarna kommer fortfarande i huvudsak från Polen och Rumänien medan lotteristånd och liknande sköts av svenska ungdomar. Under Piteå dansar och ler är det Alterdalens IF som hjälper till med bemanningen. Axels tivoli har ett flerårsavtal med Piteå dansar och ler och har varit på plats många gånger, ofta med vagnar från uppköpta Skoghs tivoli.

Men festivalens vd Jan Wimander har inte hört talas om olyckorna som företaget drabbats av förut.

Lika förvånad blir han när han hör uppgifterna om svartarbete och dåliga arbetsvillkor.

- Men vi kan inte ställa några krav när det gäller tivolits personal, säger han. Det är deras egen skyldighet att se till att de följer sina avtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om