- Vi försöker peppa dem som kommer hit, även om många tycker att det är gruvsamt, säger barnmorskan Eva Wikberg.
Cancer i livmoderhalsen är, efter bröst- och hudcancer, den vanligaste cancerformen hos kvinnor i åldrarna 20 till 44 år i Sverige. Ungefär 500 kvinnor i landet får årligen beskedet om livmoderhalscancer. Men det går att förhindra uppkomsten av sjukdomen genom att gå på regelbundna gynekologiska cellprovskontroller. I Furunäset har kvinnorna tagit fasta på den kunskapen.
- Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas till cellprov. Man tar då ett prov från livmoderhalsen som analyseras för att upptäcka eventuella cellförändringar, berättar Wikberg som är barnmorska på Furunäsets vårdcentral.
- I dag finns det ju dessutom möjlighet att vaccinera sig mot några av de olika kondylomvarianter som finns, säger Wikberg.
Men hon uttrycker en viss oro att kvinnor ska komma till undersökningarna i ännu lägre utsträckning än i dag om vaccination mot cervixcancer blir obligatorisk för unga flickor, som socialstydelsen nyligen föreslagit.
- Man får inte glömma att vaccinet inte är ett heltäckande skydd. Det finns över 60 varianter av kondylomviruset och de vaccin som finns i dag skyddar bara mot de vanligaste. Vaccinet ger ungefär ett 70-procentigt skydd kan man säga.
- Vi vet att många tycker att det är lite gruvsamt att sätta sig i den där stolen så vi peppar de som väljer att komma. Men är jättebra att få undersökningen gjord och det är viktigt att man fortsätter göra den när man bli kallad även framöver.
- Att vi som jobbar med undersökningarna funnits här länge gör säkert sitt till, folk känner igen oss och då känns det lättare att komma hit.
Speciellt besvärligt tycker många förstagångsbesökare att det är att genomgå undersökningen. Gynekologstolen är för de flesta inte förknippat med nöje.
- Men nästan alla som kliver ur stolen brukar känna sig lättade och säga att det inte alls var så farligt som de trodde och med lite uppmuntran hoppas vi att de kommer hit igen när det är dags för nästa provtagning.