Nu har detta blivit verklighet tack vare ett projektbidrag till museet från Norrbottens läns landsting. Utställningen har uppdaterats och omarbetats till en vandringsutställningen: Furunäsets sjukhus - en återblick. I lördags var det nypremiär på Piteå museum där utställningen nu ska visas i tre veckor. Tanken är sedan att den ska vandra runt på vårdcentraler, sjukhus och andra museer i länet.
- Det fascinerar fortfarande många, jag tror att folk både skräms, men också lockas av det förbjudna och makabra. Psykisk ohälsa är fortfarande tabubelagt, men samtidigt ville jag absolut inte skapa någon freakshow.
Hon berättar att den tidigare, permanenta utställningen till stor del handlade om föremål som dock var svåra att frakta omkring.
Vandringsutställningen visar därför bara upp några av dessa sjukhusföremål, men ger också en historisk skildring av sjukhuset via digitala bildspel, patientporträtt, mycket svartvita bilder och lättförståeliga texter.
Besökarna får också lyssna på musik som andas vemod, komponerad av musikproducenten Mattias Edfast.
- De behandlingsmetoder man använde då var de man kände till. I dag tycker vi de är våldsamma och har en betydligt mjukare vård. Samtidigt är psykisk ohälsa fortfarande ingenting man pratar högt om.
En av dem som besökte utställningen var Inger Blylod som började sommarjobba på sjukhuset 1977:
- Jag jobbade på en låst avdelning för äldre kvinnliga schizofrena patienter och minns att det var väldigt skrämmande. Men många av patienterna som vårdades på sjukhuset var inte sjuka egentligen, utan hade placerats där för att "gömmas undan" av olika anledningar. Kanske passade de inte in en en fin, blåblodig familj.
- I dag kan jag se före detta patienterna ute på stan, många vandrar bara runt, eller så sitter de ensamma i sina lägenheter med persiennerna neddragna hela dagarna. Det är inte heller bra ...