Överfulla glasbehållare på återvinningen upprör boende

På återvinningsstationen i Svensbyn är glasbehållaren överfull. Enligt Cecilia Möller på FTI ska en givare ange när det är fullt i behållaren varpå behållaren ska tömmas. "Jag ska höra om den har gått sönder", säger hon.

Återvinningsstationen i Svensbyn är överfull med glasflaskor.

Återvinningsstationen i Svensbyn är överfull med glasflaskor.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-07-18 08:00

Glasflaskor står uppradade ovanpå glasbehållaren på återvinningsstationen i Svensbyn då de inte längre får plats inuti. Svensbybon Anders Enberg är i färd med att slänga kartong och konstaterar att det inte är första gången behållarna är fulla.

– Det är ofta fullt med papper och glas, men inte så här mycket. Det är första gången jag har sett det så här, säger han.

Han berättar att andra också reagerat över de fulla stationerna.

undefined
Svensbybon Anders Enberg säger att det ofta är fullt på stationen.

Enligt Cecilia Möller, regionchef för FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, i Norrbotten, mäts nivån i behållaren av en givare och därmed ska den inte bli full innan den töms om allting fungerar optimalt.

– Vi har nivåmätare, men ibland har det framkommit att den har saknats. Vi har inga fasta tömningsdagar när det gäller glaset på stationerna i Sverige. När nivån ligger på 80 procent ska tömningsentreprenören veta att de ska åka och tömma, säger hon och fortsätter:

– Det färgade glaset som blir fullt fortast har vi tömt en gång i månaden. I juni tömdes glaset senast. Då visade mätningen 80 procent.

Cecilia Möller tycker att det borde vara på gång en tömning snart eftersom glasbehållaren brukar tömmas med en månads mellanrum.

– Jag ska höra om givaren har gått sönder. Tömningsentreprenören ska egentligen få en indikation på att någonting är trasigt så man kan titta på driften, men jag ska höra vad som kan ha inträffat.

undefined
Cecilia Möller vid FTI ska ta reda på om givaren som ska meddela att behållaren är full har gått sönder.

Hon berättar att anledningen till att flaskor står på sidan om eller ovanpå behållaren ibland kan bero på att återvinningens besökare lämnat dem där för att de har trott att det har varit fullt, trots att det inte alltid varit fallet. Det kan vara förklaringen i vissa fall.

– Glaset har generellt sett ofta två inkast som är på olika sidor. Det kan bli fullt på den ena sidan, men det kan finnas plats om man går runt. En person lämnar, sedan kommer nästa person och ser att en påse står där och ställer sin där också. Vi rekommenderar att man går runt och ser om det verkligen är fullt. Men jag vet inte vilken typ av behållare som finns i Svensbyn, säger hon.

undefined
På återvinningen mitt emot Nolia ligger krossat glas.

Även på stationen mitt emot Nolia har det varit problem med fulla behållare, men när PT besökte platsen verkade de vara tömda.

– Vi uppmuntrar den som upptäcker en full behållare att göra en felanmälan på FTI:s hemsida, säger Cecilia Möller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!