Det var Piteå nya föreläsningsförening som bjöd in till en kväll med tidigare S-politikern, företagsledaren och investeraren Anders Sundström, aktuell med boken "Anders Sundström – tre liv".
Drygt 120 personer hade bänkat sig för att ta del av hans föreläsning under tisdagskvällen.
– Jag blir rädd när jag ser att så många av er har sökt er hit i kylan. Det sätter press på mig att leverera, sa en leende Anders Sundström som kom direkt från Kaunius Iron i Pajala där han sitter som styrelseordförande.
Efter ett långt liv i politiken (bland annat som kommunalråd i Piteå) och inom bankvärlden har han under de senaste åren varit engagerad inom nyindustrialiseringen av norra Sverige, bland annat i Boliden, Northvolt och H2 Green Steel.
Men han menade att industrialiseringen av norra Sverige började redan på 1800-talet med skogen och vattenkraften som tog fart ordentligt in på 50-talet tills vändningen kom.
– Jag är född samma år som motorsågen, 1952, med den försvann jobben, sa Anders Sundström som menade att det sedan följde en dyster period som nu vänt ordentligt.
– Ja, nu är vi inne i en ny fas av snabb utveckling, sa Sundström som menar att det dels är välfärdsutvecklingen i Asien, dels den gröna omställningen som driver på den utvecklingen.
Han konstaterar att här uppe i norr finns naturtillgångarna, ytorna för vindkraft och även kunskapen. Men det gäller också att kommunerna och kommunala bolag vågar ta risker och investerar.
– Den största utmaningen är elfrågan, sa Anders Sundström som menar att det är oerhört viktigt att vi fortsätter att bygga ut vindkraften och producerar billig el för att kunna konkurrera med resten av världen.
De stora industrisatsningarna har bara börjat.
– Det är synd att jag är 71 år nu (skratt), men jag får vara engagerad ett tag till.
Efter ett drygt 45 minuter långt föredrag, hade tid avsatts för frågor och här fick Sundström svara på hur han ser på Piteås roll i det som händer och om vilka satsningar han tror på för industritomten ute på Haraholmen.
– Det är Sveriges bästa industritomt, konstaterar han och uppgav att han tror på någon slags processindustri. Förutsatt att man jobbar vidare med elförsörjningen i området.
– Men det kommer att kosta pengar och krävas risker, det kommer inte gratis.