Full rusch vid grönsaksborden

Många passade på att köpa ekologiska och närodlade grönsaker när Mattesbäcken gjorde sitt årliga besök i stan.

Mauritz Haglund och Margareta Haglund Tjernkvist har skördat för fullt på gården i Övre Storfors i Altersbruk för att sälja grönt inne i stan. Här passar Britta Sandlund på att handla grönt.

Mauritz Haglund och Margareta Haglund Tjernkvist har skördat för fullt på gården i Övre Storfors i Altersbruk för att sälja grönt inne i stan. Här passar Britta Sandlund på att handla grönt.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-09-25 15:59

Videon är inte längre tillgänglig

Grönt är skönt heter det och grönt var det inne på Sparbanken när Mattesbäcken eko grönt och turism hade dukat upp bord fulla med grönsaker till försäljning. Mauritz Haglund och Margareta Haglund Tjernkvist har skördat för fullt på gården i Övre Storfors i Altersbruk för att sälja grönt till stadsborna. Det har blivit en tradition, menar de.

Eko och närodlat

Växtligheten stannade av en sväng i juni men sedan repade grönsakerna sig och nu har de kunnat skörda det mesta.

Ekologiskt och närodlat är deras melodi och de trycker på grönsakernas nyttigheter.

– Ät gröna bladgrönsaker varje dag, råder Margareta Haglund Tjernkvist.

Krispig sallad

Grönsakerna kan tillagas på en mängd olika sätt men hon har några favoriter hon delar med sig av.

– Strimla svartkål, eller palmkål som den också kallas, till en krispig sallad, släng in i frysen och ta fram till servering. Strimla palmkål, fräs den lätt i smör eller olja, salta, peppra och ät till palt eller fläsk. Den är också mumsig i grytor, i wok och i pajer, säger hon.

Soppa och sömnmedicin

I Karin Mattssons påse fanns det grönkål, vitkål, dill och morötter.

– Jag gick hit för grönkålens skull, jag ska laga grönkålssoppa. Dillen fryser jag in och så tar jag fram det jag behöver under vintern. Det är en helt annan doft på den här dillen jämfört med den man köper i butik, säger hon.

Strax därefter var det Kjell Åströms tur att handla. Han köpte med sig nyslungad honung.

– Jag ska äta den. Honung är bra och det är den bästa sömnmedicinen tillsammans med varm mjölk, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om