- Det är så kul att vara tillbaka i den här fina tingssalen, säger han med ett brett leende under en paus i hovrättsförhandlingarna, en av de allra sista i förra veckan.
Det är elva år sedan Piteå tingsrätt lades ner och verksamheten samordnades med Luleå tingsrätt. Till att börja med bedrevs ingen verksamhet alls i tingshuset, men så småningom blev det tingsställe - det vill säga att tingsförhandlingar med anknytning till Piteå älvdal lokaliserades dit.
Utbyggnad
Och det hålls fortfarande tingsförhandlingar i Piteå två-tre dagar per vecka, men vad som är nytt är att hovrätten för Övre Norrland håller alla sina Norrbottens-
förhandlingar i Piteå, förhandlingar som normalt skulle ha hållits i Luleå.
Orsaken till detta är den stora om- och tillbyggnad som pågår vid Rättscentrum i Luleå, där man nu ska bereda plats för Migrationsdomstolen och skapa fler förhandlingssalar.
- Vi var ju trångbodda redan förut och hade planerat för en om- och utbyggnad och när sedan beslutet om att Migrationsdomstolen skulle till Luleå kom - ja, då var det bara att börja bygga, konstaterar Rolf Carlsson, kansli- och säkerhetsansvarig vid Luleå tingsrätt.
Trivs jättebra
Carlsson berättar att hovrättens representanter själva valt att få hålla sina förhandlingar i Piteå. Dels trivs de med atmosfären och lokalerna, dels är det ju kortare att åka från Umeå.
- Ja, vi trivs fantastiskt bra, säger lagmannen Kjell Persson, som har en särskild förkärlek för tingshuset i Piteå.
- Jag började min karriär här för 40 år sen och arbetade här i sju år, jag trivs väldigt bra i den här fina tingssalen, den tekniska utrustningen och säkerheten är bra - och tingshusvärdarna är ju fantastiska, säger han entusiastiskt.
Tillfälligt
Och just tingshusvärdarna hyllas av i stort sett alla i rättsväsendet i Norrbotten, två pensionerade kriminalinspektörer som tagit på sig att serva besökare och hålla ordning i och utanför rättssalen. Just den här veckan är Lisbeth Sjöström värd och visar upp den fina skylten med texten "Hovrättsting pågår", som hon stolt satte upp innan förhandlingarna började.
Att hovrätten flyttat in, är dock - tyvärr, tycker många - bara en tillfällig lösning. Bygget i Luleå beräknas pågå till halvårsskiftet 2014 och då flyttas förhandlingarna tillbaka.
- Men minst 1,5 år får vi vara här, säger Kjell Persson leende.