Den svenska söndagsskolan har funnit i 165 år och i Piteå har verksamheten bedrivits i mer än 150 år.
Söndagsskolan var en tid en massrörelse i vårt land, inte minst i Piteåbygden. När söndagsskolan firade 100 år i Sverige samlade den runt en halv miljon barn. I dag är siffran betydligt blygsammare.
På flera platser finns den inte längre. Där den finns bedrivs den ibland i andra former.
I Lutherska missionshuset i Piteå, som invigdes 1891, hade söndagsskolan en mycket central roll. För drygt 100 år sedan deltog 500–600 barn i EFS söndagsskoleverksamhet.
En av dem som ville förmedla evangelium, uppfostra barnen i kristen etik och moral, var Märta Renqvist . Hon blev ett begrepp för många årskullar Piteåbor och var aktiv i söndagsskolearbetet i 68 år. De första tolv åren som elev och sedan mellan åren 1919-1973 som söndagsskollärare och även senare som ungdomsledare inom flickgruppen Solglimten.
Märta Renqvist hade lärarpåbrå. Hennes pappa Karl-August var överlärare och gift med Emma Antonia Degermark. Flera av syskonen valde också lärarbanan.
Märta var yngst i syskonskaran och föddes i Piteå. De två äldsta barnen, Efraim och Anna Maria var födda i Stensele, Västerbotten, Joel, Filip och Paul i Porsnäs, Norrfjärden.
Efraim, född 1894 avled 1969 i Djursholm, Anna-Maria, född 1894, ogift och död 1974 i Piteå.
Joel, född 1896 avled 1917 i Piteå, Filip, född 1898 avled 1996 i Piteå, Paul född 1899 avled 1900 i Porsnäs, Märta, född 1901, ogift, avled 1983 i Piteå.
Märta Renqvist föddes i den forna residensbyggnaden som i dag benämns ”Ladan”, vid Prästgårdsgatan i Piteå och som hon vid något tillfälle kommenterade med orden:
– Jag har predikantord att det inte är något att skämmas för. Jesus själv var ju född i ett stall.
Hon var fyra år gammal när hon började i söndagsskolan.
Söndag efter söndag år efter år undervisade hon sedan i vuxen ålder barnen i Lutherska missionshuset.
Hon utbildade sig till småskollärare vid seminariet i Öjebyn och var sedan i 42 år verksam inom lärarbanan, fram till 1963. De sista yrkesverksamma åren vid Djupviksskolan.
Hennes pappa var tidigare söndagsskolans föreståndare och efterträddes senare av snickaren Jonas Eriksson som ledde verksamheten fram till 1953 varefter Märta Renqvist tog över och var fick vara med när den nya EFS-kyrkan på Malmgatan togs i bruk 1968. I samband därmed slutade hon, av åldersskäl.
Från 1940 och ett antal år framöver var hon även ledare för flickgruppen Solglimten, vilken senare namnändrades till Flickgruppen.
Den svenska söndagsskolan är ett barn av 1800-talets väckelserörelse och hämtade sin inspiration från England, där söndagsskolor hållit sedan slutet av 1700-talet. Söndagsskolan blev sedan en viktig kugge i väckelsearbetet, att vinna människor för Gud.
Söndagsskoleverksamheten såväl inom Svenska kyrkan som frikyrkan såg sedan till att sprida tidningar, sångböcker och olika skrifter för att nå ut till barn och föräldrar. Bland söndagsskoltidningarna kan nämnas Barnens vän, Bikupan och Barnens Härold.
Storhetstiden för söndagsskolorna gick mot sitt slut under 1960-talet, då många barns intresse började väckas åt andra håll när det gäller fritidsaktiviteter.