I dag kan Pitebor, besökare och turister surfa gratis i centrala stan, detta via det öppna nätverket Piteå wifi free (se faktarutan).
Men det nätet kommer troligen att fasas ut redan under 2016.
Besparingen ingår som ett förslag på vardagsbesparing som kommunledningskontoret ska genomföra under åren 2017–2019, något som "sparar" 50 000 kronor per år. Men en framtida lösning ska också utredas av samhällsbyggnadsnämnden som då också tar över kostnaderna.
– Det har varit ett projekt som varit treårigt för att kunna följa efterfrågan och annat, men som nu avslutas. Men det man sett är att det är bra att ha ett öppet nät som är lätt att komma åt när man ska hämta information eller läsa mejl, även om det inte bara är fördelar med ett öppet nät, säger Peter Roslund (S), kommunalråd.
Politikerna avgör
Enligt Thomas Sundqvist, förvaltningschef på samhällsbyggnad, pågår nu ett arbete med att ta fram en bredbandsstrategi för hela kommunen, något som ska vara klart vid årsskiftet.
– Det är en viktig fråga, både för regionen och kommunen då samhället bygger på att ha uppkoppling i dag. Det är viktigt att ha en gemensam bild, något vi har i uppdrag att ta fram. I det arbetet ingår även detta med gratis wifi, säger Thomas Sundqvist.
Han konstaterar att vilken väg Piteås ska välja dock ytterst blir ett politiskt beslut.
– När bredbandsstrategin är klar blir det en politisk diskussion kring den. Vilken strategi kommunen ska ha kring bredband i stort, men även inkluderat detta med fritt wifi. Om det blir kvar i nuvarande form, utveckling eller avveckling?
Vardagsbesparingar
Peter Roslund är dock övertygad om att Pitebornas möjligheter till att vara uppkopplade inte kommer försämras trots att Piteå wifi free upphör.
– Att nätverket fasas ut blir inte något försämring, utan jag tror det ersätts med något annat. Men riktigt vad det andra är kan jag inte säga i dag, säger han och konstaterar att Piteå var före många andra kommuner med fritt wifi och det blir svårt att backa nu när medborgarna vant sig vid att kunna vara uppkopplade överallt.
Han menar att nätet inte heller behöver klippas första januari 2017.
– Vi har väl ungefär ett och ett halvt år på oss. Men kommunstyrelsen kan också säga att: Hittar vi inget annat alternativ så fortsätter vi med den här lösningen och gör våra vardagsbesparingar på något annat, säger Peter Roslund.