Fritt fram för prat om psykisk ohälsa

Psykiatriveckan pågår och på lördagen passade man på att prata psykisk ohälsa på stan.- Det handlar om att minska fördomarna och sprida kunskap, sade Anna Granberg, kurator på vuxenpsykiatrin.

Anna Granberg, vuxenpsykiatrin, Stina Öberg, terapeut och Fredrik Hansson, ordförande för RSMH, passade på att prata om psykisk ohälsa på stan på lördagen.

Anna Granberg, vuxenpsykiatrin, Stina Öberg, terapeut och Fredrik Hansson, ordförande för RSMH, passade på att prata om psykisk ohälsa på stan på lördagen.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2012-10-15 04:41

"Det ska inte vara konstigare att prata om psykiska problem än om en förkylning", orden tillhör Lena Stålklinga, ambassadör för kampanjen Hjärnkoll som drivs gemensamt av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa där målet är att öka kunskapen och öppenheten kring psykisk ohälsa.

- Vi tänker att om folk inte kommer till oss får vi komma till dem, sade Stina Öberg, terapeut på rättspsyk, som på lördagen fanns på plats i Gallerian för att prata om psykisk ohälsa.

Hon vill avdramatisera allt som omgärdar psykisk ohälsa och uppmana folk att våga prata om det.

God respons
Det är tredje gången man anordnar "prat på stan" och tidigare år har responsen varit god. RSMH (riksförbundet för social och mental hälsa) som med kommunens hjälp driver Café Ernst på Storgatan, passade på att hålla öppet, visa upp sina lokaler och informera om sin verksamhet.

- Vi har omkring 75 medlemmar i Piteå men skulle kunna vara många fler. Här på Café Ernst finns inga krav för vad man måste göra, utan vill man bara komma hit och ta en kopp kaffe går det jättebra. Vill man delta i någon aktivitet kan man göra det som medlem. Vi har bland annat en handarbetsgrupp, en målarkurs, scrapbooking, en minikör och gruppen "Unga själar" som också har en hel del verksamhet, sade Ann-Charlotte Torgeby, sekreterare för RSMH.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om