- Fritidsledare, fältassistenter och andra ungdomsarbetare möter ofta de unga som far illa. Genom att de får nya verktyg är förhoppningen att de ska kunna stödja ungdomarna bättre. Det kan i sin tur också leda till att brottslighet kan stävjas. Samhället vinner långsiktigt på att satsa på att vidareutbilda de här yrkesgrupperna, säger Per Nilsson, Ungdomsstyrelsens generaldirektör.
Motarbeta mobbing
Utbildningarna hålls till stor del på högskolenivå. Ungdomsarbetarna ska bland annat lära sig bli bättre på att motarbeta mobbning, stödja ungdomar i hederskulturer, främja integration och jämställdhet, samt motverka användandet av droger och alkohol.Tanken med projektet är också att ungdomsarbetarna ska hitta metoder att jobba tillsammans med andra yrkesgrupper som jobbar med utsatta ungdomar, som polisen och socialsekreterare.
Bakgrunden till satsningen är den kartläggning som gjordes 2006 bland landets kommuner. De regionala utbildningar som nu ska starta bygger på de behov av utbildning som kom fram i undersökningarna.
1,3 miljoner
Jim Broström, som är projektledare i Norrbotten, förklarar:- Vi kommer att satsa på en fyrastegsmetod i Norrbotten. Först en processutbildning där vi ska utröna vad som behöver göras och steg två är att anordna kurser i detta. Sedan kommer två konferenser att anordnas. Sist men inte minst kör vi liknande som "Påse pengar-projektet", det vill säga att unga gör saker för andra unga.
Norrbotten får 1,3 miljoner kronor av de totalt 13 som satsas. Västerbotten får 550 000 kronor genom satsningen.
Övriga län och kommuner som deltar i projektet är: Skåne, Göteborg, Borås, Stenungsund, Möndal, Kalmar län, Jönköping län, Linköping, Västmanland, Stockholms län och Västernorrland
Dessutom går en dryg miljon av utbildningspengarna till Fritidsforum, Kvinnoforum och Verdandi.