En liknande verksamhet öppnade i Älvsbyn för drygt en månad sedan och i Luleå har man redan varit igång under en längre tid. Beslutet att öppna i Piteå togs på kommunfullmäktigemötet i måndags.
– Vi tänker att vår fritidsbank ska bli något liknande det Luleå och Älvsbyn har. Så snart det är möjligt ska vi göra ett studiebesök för att se hur de har lagt upp sina verksamheter. Vi behöver få inspiration, tips och idéer på hur vi kan lösa det på bästa sätt hos oss, säger Anette Myrestam, verksamhetsområdeschef för arbetsmarknad på Piteå kommun.
Det har avsatts en ganska stor yta i byggnaden till höger om entrén. Där håller man nu på att röja undan och göra plats för olika slags utrustning som skridskor, hjälmar, slalom- och längdutrustning.
– De saker vi har här inne nu är till försäljning fram till den dag vi startar vår utlåningsverksamhet. Det som sedan är kvar måste vi gå igenom och säkerställa att det fungerar. Man kan till exempel inte låna ut en hjälm som inte är godkänd. Den måste vara säker att använda, säger hon.
Repris tänker nyttja de resurser de har.
– Vi kommer att använda oss av den arbetskraft vi redan har. Vi har både deltagare och de som jobbar som personalinstruktörer. Vi får en minskad försäljningsyta, men vi har ganska gott om plats här ute, så det kommer nog inte att bli några problem, säger hon.
Myrestam hoppas att Piteåborna har bättre begagnade sportprylar som de kan tänka sig att skänka.
– Det behöver inte vara senaste modellen bara det är funktionsdugligt och helt.
Brith Fäldt (V), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Piteå kommun, är nöjd över beslutet.
– Det här är ett koncept som finns över hela landet. Pengarna är en engångsumma som är till för att få igång verksamheten. När vi fick kompensation för coronapandemin gav det ett tillskott till kommunkassan. För en del av de pengarna valde vi att göra den här satsningen, säger hon.
På Repris fritidsbank ska alla medborgare kunna låna utrustning ungefär som en bok på biblioteket i 14 dagar.
– När ungdomarna växer sparar man kanske deras utrustning. Man lägger undan dem i ett förråd och sedan blir sakerna kvar. Vi var många i majoritetsgruppen som jublade under mötet och sa att "Nu får vi äntligen röja i garaget". Jag tror jag har ett par långfärdsskridskor som jag kan skänka, säger Fäldt.