Konceptet Fritidsbanken fungerar ungefär som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsartiklar istället för böcker. Skidor, flytvästar, fotbollar, skridskor och mängder av andra artiklar är skänkta av privatpersoner och föreningar och lånas ut gratis till medborgare.
För ungefär tre år sedan väcktes tankarna på att upprätta en Fritidsbank i Piteå. På Reprisen i Öjebyn röjde man ur en stor yta till höger om entrén för att göra plats för skridskor, hjälmar, slalom- och längdutrustning. Kommunstyrelsen tillsköt 250 000 kronor och i december 2020 var man kraftigt på gång.
Men det visade sig lättare sagt än gjort att få igång en verksamhet eftersom Fritidsbanken är ett koncept där vissa krav behöver uppfyllas för att det ska få kallas för Fritidsbanken.
Samhällsbyggnadschefen Jan Johansson förklarar att tanken var att ta fram en slags kompromiss men att den inte accepterades av Fritidsbanken som bland annat ställer krav på centrumnära lokaler och viss bemanning.
– Fritidsbanken tyckte att vår Piteåmodell avvek för mycket från det nationella konceptet. Detta meddelade vi till politiken under hösten 2021, säger han.
Vad har hänt efter det?
– Ingenting egentligen. Det har varit en pandemi och valår och frågan om en Fritidsbank har satts på vänt.
Vore inte en utlåningsverksamhet av fritidsutrustning en bra sak i en stundande lågkonjunktur?
– Jo det kan jag tycka. Fritidsutrustning är dyr att köpa ny. Sedan tänker jag att det också skulle vara bra att kunna låna utrustning för att prova på om en viss fritidsaktivitet är något som man vill satsa på.
Vad hände med pengarna som avsattes?
– De har returnerats till kommunstyrelsen.
Kommunalrådet Kata Nilsson är medveten om att det nationella konceptet Fritidsbanken inte gick att genomföra och att man därför omformulerade sig.
– Vi valde att kalla det fritidsbibliotek och meningen är att det ska införas. Vi gillar namnet som säger vad det handlar om, att låna fritidsutrustning som i ett bibliotek. Vi håller på att göra en prioriteringsordning för sakerna vi gick till val med så exakt när det blir ett fritidsbibliotek är inte bestämt, säger hon och tillägger:
– Jag tänker att ett fritidsbibliotek på ett konkret sätt skulle bidra till ökad jämlikhet för Piteåborna. Det kan vara avgörande för om en familj kan låta barn hålla på med ett fritidsintresse.