Vi ses i hennes lilla salong Annorlunda Klipp i Piteå för att prata om hur klimakteriet kan påverkar håret.
– Jag kan bidra med mina egna erfarenheter, sedan säger forskningen att antalet hårstrån minskar med åldern. Tillväxtfasen blir kortare och vilofasen längre vilket gör att håret inte längre blir lika lång, säger Anna Henriksson.
Hon menar håret förändras när vi blir äldre i och med att vi blir gråhåriga. Men när vi hamnar i klimakteriet så kan det bli tunt, torrt och livlöst.
Hur kan det vara för en typisk kund?
– Det går ganska fort när man märker den här tydliga förändringen. Som en av mina kunder sa: "en morgon vaknade jag upp – jag var trött och mitt hår var dött". Men ofta märker jag förändringen innan kunden gör det.
På sin salong möter hon många som kämpar med att få ordning på sitt klimakterietrötta hår.
– Det som är roligt med att vara frisör år 2024 är att färgerna har blivit mycket bättre. Man kan luras med djup och ljus, exempelvis med en mörkare färg i botten som förvirrar.
Hon menar att fukt är A och O för klimakteriehår, att man undviker uttorkande produkter och använder värmeskydd när man ska föna/locka håret. För att optimera hårbottnen och få håret att kännas tjockare kan man göra en Nioxin behandling.
Anna upplever att en del kan ha svårt att acceptera att är svårt att ha långt hår, i sin desperation tar man till löshår eller en så kallad hairpice som tillför extra hår.
– Det kan bli en orättvis kamp, kanske skulle vara snyggare med en kortare frisyr. Men jag gör likadant själv, klipper lugg, tycker jag är modig och sedan ångrar jag mig och låter det växa ut.
Hormonerna östrogen och androgyn påverkar hårväxten. Östrogener, som främjar tillväxten av hår på huvudet minskar under klimakteriet, medan androgyner, som främjar tillväxten av hår på kroppen/ansiktet, ökar.
– Man kan alltså uppleva mindre hår på huvudet, men mer hår på kroppen, säger Anna.
Även produktionen av talg och blodfetter minskar, vilket för vissa kan märkas i att hårbotten och håret känns torrare.
– Man ska inte tvätta sönder håret, men vi behöver massera och stimulera de här torra hårbottnarna för att hålla igång blodtillförseln.
Anna tycker det är synd att den klassiskt permanenten inte är lika populär i dag.
– Våra mammor såg ofta lite halvgalna ut i någon fantastiskt permanent. Fast det skulle nog vara bra för en del att göra lite lockar.