För sex år sedan såg situationen annolunda ut, då utbildades för många frisörer. I och med gymnasiereformen år 2011 gjorde man om intagningen för utbildningen och söktrycket minskade allteftersom.
Staffan Westman, vice vd för branch och arbetsgivarorganisationen frisörföretagarna, ser att något har hänt under de senare åren och att man nu kan se ett ökat behov av utbildade frisörer.
– Det vi märker av är att många arbetsgivare i landet, framförallt på de större salongerna, söker efter utbildad personal men hittar inga att anställa. Det finns en efterfrågan, men exakt hur stort behovet är i Norrbotten och Piteå kan jag inte riktigt svara på, säger Staffan Westman.
Att anställningsbara frisörer har minskat tror han dels beror på färre ansökningar och att de som sökt inte fullföljer sin utbildning, gör det slutgiltiga gesällprovet och blir behöriga.
– Jag vet att utbildningarna i Norrbotten är välrenomerade, säger Staffan Westman.
I regionen finns tre utbildningar, två i Luleå och en i Skellefteå.
Anna Larsson från Piteå har drivit sin salong Paus och Puls i snart 20 år. I dag har hon fem anställda och två praktikelever.
Hon har ännu inte upplevt det som ett problem att få tag i arbetskraft. Ofta har Piteåelever som utbildats i Luleå, sökt sig till hemorten för att göra sina timmar och praktik.
– Vi har verkligen satsat på att de ska få lära sig så mycket som möjligt under sin praktiktid och sedan har vi kunnat anställa dem när de är klara med det slutgiltiga gesällprovet. Det är viktigt att eleverna blir väl mottagna, att de får chans att lära sig och bygga upp en egen kundkrets, säger Anna Larsson.
Amanda Abrahamsson från Piteå har färgat kompisars hår och klippt sin mormor från det hon var liten. Gymnasievalet var självklart för hennes del och nu gör hon sina 3 000 praktiktimmar hos Anna Larsson. Hon tror att många väljer att hoppa av utbildningen för att de kanske inte fått en bra praktiktid eller för att det är ett slitsamt yrke med hög belasting på axlar och kropp. Själv har hon inga tankar på att välja något annat.
– Man träffar så mycket olika kunder varje dag och man lär sig så mycket av dem. Det här är det jag vill jobba med, säger Amanda Abrahamsson.