Friskolan ett hot mot skolan

Skolinspektionens beslut att säga ja till friskola i Hemmingsmark kan få konsekvenser för skolan i Blåsmark. Anledningen är att cirka hälften av de 64 eleverna i Blåsmark bor i Hemmingsmark. "Det är något vi måste se över", säger Ruth Rahkola (S), ordförande för barn/utbildningsnämnden i Piteå.

Om friskolan i Hemmingsmark startas hösten 2015 kan den bli ett hot mot skolan i Blåsmark. För närvarande går barnen från Hemmingsmark i Blåsmark.

Om friskolan i Hemmingsmark startas hösten 2015 kan den bli ett hot mot skolan i Blåsmark. För närvarande går barnen från Hemmingsmark i Blåsmark.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-10-20 05:00

Skolinspektionen sa först nej till friskola i Hemmingsmark, men de engagerade byborna kompletterade sin ansökan och överklagade avslaget. I måndags kom Skolinspektionens klartecken och självfallet var glädjen stor i byn (Se PT den 14 oktober).

Ruth Rahkola är bortrest i veckan och när PT pratade med henne i onsdags så hade hon ännu inte läst Skolinspektionens beslut. Huruvida kommunen kommer att överklaga är inte bestämt.

– Vi har tre veckor på oss och det är i så fall ett beslut som kommer att tas i barn/utbildningsnämnden, säger Ruth Rahkola.

Skolan i Blåsmark

Barnen från Hemmingsmark är under det här läsåret utlokaliserade till andra skolor. Mellanstadiebarnen går i Bergsviken och förskoleklassen och lågstadiet går på skolan i Blåsmark.

Blåsmark har i nuläget 64 barn, men cirka hälften av barnen kommer från Hemmingsmark och om dessa skulle återvända till en eventuell friskola hösten 2015 så blir elevunderlaget i Blåsmark väldigt litet.

– Konsekvensen kan bli att vi måste se över skolsituationen i Blåsmark, säger Ruth Rahkola.

På lång sikt

En tanke med att lägga ner skolorna i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen är att minska lokalytor och lokalkostnader för att skapa en verksamhet som håller god kvalitet och en likvärdig utbildning som gynnar elevernas kunskapsutveckling.

Men Skolinspektionen skriver i sitt beslut att "de negativa konsekvenserna för kommunens utbildningsväsende inte är av en sådan art att de kan anses bestå på lång sikt".

– Jag är förvånad. Friskolorna kullkastar tanken att överföra ekonomiska medel från lokalkostnader till utveckling av undervisningen, säger Ruth Rahkola.

När Skolinspektionen skriver på "lång sikt" utgår man från prognosen för elevunderlaget och jämför 2014 med 2019. Utifrån den prognosen så skulle elevantalet i förskoleklasser och i årskurs 1-6 endast minska med 17 elever i hela Piteå kommun.

– Vi har haft en negativ utveckling i många år och vi har följt Hemmingsmark sedan 2003. Nog vet vi att elevminskningen planar av de närmaste åren, säger Rahkola.

Ingen nedre gräns

Friskolan i Hemmingsmark har uppgett att förskoleklassen ska omfatta sju elever, grundskolan (klass 1–6) 43 elever samt att fritidshemmet ska omfatta 25 elever vid fullt utbyggd verksamhet.

Men hur liten kan en skola vara?

– Det finns ingen lägsta gräns för antalet elever i skollagen. Vi tittar bland annat på om elevunderlaget är stabilt under längre tid, om sökanden har ekonomiska förutsättningar och vi granskar även fler delar utifrån skollagen. Sammantaget tycker vi att sökanden har visat att de har förutsättningar att bedriva skolverksamhet i Hemmingsmark, säger Petra Jansson, utredare vid Skolinspektionen.

I Alterdalen är det osäkert om det kommer att bli ett friskole-samarbete. Läs separat artikel här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om