Fridolin vill öka statligt inflytande

I ett läge där skolresultaten fortsätter sjunka, där hälften av alla inom lärutbildningen väljer att hoppa av och där kommuner lägger ned skolor för att centralisera till större enheter, vill utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) öka det statliga inflytandet över skolväsendet.

SKL har utnämnt Piteå till Norrbottens bästa skolkommun. Skolchef Ingemar Jernelöf och kommunalrådet Helena Stenberg var inbjudna för att presentera Piteåmodellen.

SKL har utnämnt Piteå till Norrbottens bästa skolkommun. Skolchef Ingemar Jernelöf och kommunalrådet Helena Stenberg var inbjudna för att presentera Piteåmodellen.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2015-08-26 20:40

GAMMELSTAD

För 20 år sedan såg dåvarande statministern Göran Persson till att skolan lades i händerna på kommunala fritidspolitiker. Ingen bra idé sade miljöpartiet då, och den åsikten har även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som besökte Stadsöskolan i Gammelstad på onsdagen.

– Jag var bara tio när reformen genomfördes. Men mitt parti var emot, sade Gustav Fridolin till PT.

Sedan valet 2014 är han skolminister och får leva med Göran Perssons omdiskuterade för att inte säga ifrågasatta reform.

Mer samarbete

– Jag är utbildningsminister här och nu får utgå från det läge som gäller. Nu handlar det om att utveckla samarbetet med kommunerna. Även då staten styrde skolan fanns en lokal styrning av skolan. Vi kan nog inte återgå till ett fullständigt återförstatligande, men jag vill öka statens inflytande över skolväsendet, sade Fridolin.

Inför en publik med lärare, rektorer, politiker och fackföreningsfolk pekade han på att det finns betydande brister i det styrsystem som går från staten ned till den kommunala nivån.

– Den allvarligaste bristen är att lärare inte har tid med sina elever, att de inte blir sedda, sade skolministern till PT.

För att komma tillrätta med sjunkande skolresultat, att fyra av tio behöriga lärare jobbar i andra näringar än i skolan, och att hälften av alla lärarstudenter hoppar av, vill den nuvarande regeringen göra en lång rad insatser.

Tillsatt skolkommission

Fridolin valde att inte retoriskt angripa den tidigare förda politiken. Han valde i stället att exempelvis peka på den skolkommission som är tillsatt och som ska avge en rapport med lösningar.

Han pekade på att det finns en växande enighet mellan partierna om hur skolan kan förbättras.

– Ideologi har bytts mot mer praktiska förslag, sade skolministern, som bland annat vill införa tidiga åtgärder i förskola och grundskola för att elever ska klara sig bättre högre upp. Till förslagen hör att anställa fler specialpedagoger där det lanseras ett "lågstadielöfte" om att ge 30 000 kronor i statsbidrag för varje barn man minskar i gruppen. Idén finns också om en "läsa, skriva, räkna"- garanti. Lärare ska ges möjlighet till högre löner där regeringen dubblerat anslaget till det så kallade "lärarlyftet".

När det gäller statsbidragen sade Fridolin:

– Vi kan inte riva upp det nuvarande statsbidragssystemet. Men vi kan öppna upp dem, göra de bredare. Men det finns tyvärr ingen statlig nyckel för hur man fördelar pengarna efter behoven, sade skolministern vid sitt besök på Stadsöskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om