Europeiska kommissionen har beviljat ett sexårigt projekt som ska återuppliva bestånden av flodpärlmussla genom att förbättra deras livsmiljöer. Totalt omfattas 14 avrinningsområden med 69 vattendrag. Av dessa finns 36 i norra Sverige, 32 i norra och västra Finland och en i Estland.
EU-projektet Life Revives kommer finansieras med 15,9 miljoner euro, varav 9,5 miljoner euro är EU-bidrag. Havs- och Vattenmyndigheten är den största svenska medfinansiären.
— Projektet ska förbättra flodpärlmusslans livsmiljöer så att bestånden ges förutsättningar att växa och utvecklas. Arbetet handlar bland annat om att åtgärda dammar och vägtrummor som utgör vandringshinder för fisk och andra organismer, återställa vattendrag från tidigare flottning och infektera lax och öring med musslans larver, säger Patrik Olofsson, miljöanalysenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.
Flodpärlmusslan är sedan 1994 fridlyst i hela Sverige och klassas som starkt hotad i den nationella rödlistan. Flodpärlmusslan överlever i vatten som är klara, syrerika, näringsfattiga och med stabila pH-värden. För att den ska kunna fortplanta sig behövs ett reproducerande bestånd av lax eller öring.
I norra Sverige handlar det om att cirka 40 dammar och vägtrummor och 80 diken ska åtgärdas samt 40 kilometer strömsträcka i 8 vattendrag. Arbetet kommer främst att ske inom Byske-, Pite-, Råne- och Åbyälvens Natura2000 områden.