Frida tar plats – Piteå har fått sin tredje fältare

Efter 6,5 års arbete på kontor inom socialtjänsten vädrar Frida Liljedahl ny morgonluft. Som första kvinna tar hon plats bland Piteås fältare, en omåttligt populär trojka.

Äntligen får hon jobba förebyggande och möta ungdomarna i deras egen miljö. Frida Liljedahl längtar ut på fältet och till skolorna, här på trappan till Blå huset där fältarbetsgruppen huserar.

Äntligen får hon jobba förebyggande och möta ungdomarna i deras egen miljö. Frida Liljedahl längtar ut på fältet och till skolorna, här på trappan till Blå huset där fältarbetsgruppen huserar.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-05-04 19:00

– Ja, jag känner mig verkligen välkommen! Vilket bemötande jag fått, både av ungdomar och föräldrar, det här känns verkligen jättekul!, säger Frida Liljedahl och ler från öra till öra.

Det är hennes andra dag på det nya jobbet när PT hälsar på. Än är hon långt ifrån varm i kläderna, men hon längtar – verkligen längtar – ut i skolorna och ut på stan, längtar efter att möta ungdomar i deras egen miljö och skapa förtroende och relationer.

– Det ska bli jätteroligt att få börja jobba ute, möta ungdomarna och – ja, lära känna dem helt enkelt.

undefined
Nu har Piteå tre fältare på plats i stan; från vänster Anders Elvhäger, Frida Liljedahl och Carlos Pereyra.

Frida Liljedahl är född i Piteå, utbildad socionom och har jobbat 6,5 år inom socialtjänstens Stöd till barn och familjer i Piteå kommun. Flera av de barn/ungdomar och familjer hon mött i sitt arbete där kanske hon kommer att möta igen – men nu under helt andra premisser.

– Just att få jobba uppsökande och förebyggande ute på fältet är så fantastiskt kul, det här är verkligen en megadröm!

Hon konstaterar att kollegorna Carlos Pereyra och Anders Elvhäger gjort ett fantastiskt arbete under de år de byggt upp verksamheten igen och tycker det känns bra att få komplettera det teamet nu.

undefined
Frida Liljedahl har bra precis hunnit installera sig på sitt nya kontor, men mest längtar hon till att få jobba på fältet.

Som kvinna tror Liljedahl att hon kommer att kunna bidra med ytterligare en aspekt eller en pusselbit, att hon kanske kan göra särskilda insatser för Piteås tjejer.

– Jag tror det är bra att fältare är både män och kvinnor. Anders och Carlos är helt fantastiska med alla ungdomar, men ibland kanske det finns saker som en tjej helt enkelt inte kan prata med en man om, funderar hon.

Hon konstaterar att fältarna som fenomen är ett bra komplement till föräldrarna, att fler ögon som ser och fler öron som hör är viktigt:

– It takes a village to raise a child... (det krävs en by/ett samhälle för att fostra ett barn/få ett barn att växa, fritt översatt), säger hon.

undefined
Frida Liljedahl är nyanställd fältare i Piteå kommun, som nu har tre personer som jobbar med ungdomar i deras egen miljö.

Sedan kan fältarna spela en annan, friare roll än föräldrarna. Kloka vuxna, någon man kan prata med när det känns svårt att prata med mamma och pappa eller en lärare till exempel.

– Nu vill jag visa ungdomarna, och kanske särskilt tjejerna, att jag finns och att jag är en person att lita på, säger Frida Liljedahl.

Helgens inferno med tusentals människor på stan, många unga och många berusade, slapp hon. Nu ser hon fram emot att börja vandra och skapa relationer under litet lugnare förhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!