Förra veckan träffades offentliga inköpare från hela norra Sverige på Pite Havsbad. Bland föreläsarna fanns Sveriges kommuner och landstings förbundsjurist Eva Sveman, som berättade om nyheter inom lagen om offentlig upphandling. Bland annat föreslås en höjning av beloppsgränserna för direktupphandling.
– Det skulle helt klart göra det enklare för upphandlande myndigheter. Men även företagen är positiva, säger Eva Sveman.
Slipper krångliga regler
I dag får kommuner och landsting handla för upp till 284 600 kronor utan att följa några särskilda upphandlingsregler. Enligt förslaget höjs gränsen till 600 000 kronor för varor och tjänster och 1,2 miljoner kronor för byggentreprenader. Eva Sveman tror att det underlättar för små företag, som i dag inte har resurser att vara med på en formell anbudsgivning.
– Kommuner och landsting kan handla direkt. Man behöver inte gå ut och annonsera, utan kan vända sig till exempelvis tre leverantörer mycket informellt. Man slipper ifrån alla formkrav som är så besvärliga för små lokala företag. Det är väldigt krångliga regler, säger Eva Sveman.
Ska fråga flera
Förslagets kritiker pekar på ökad risk för korruption och godtycke.
– Den risken finns ju nu också. Men inga uppgifter tyder på att det är ett omfattande missbruk, att kommunerna sitter i knät på företag som bjuder dem på saker, säger Eva Sveman.
Hon upplever att kommunerna i dag är måna om att utnyttja den konkurrens som finns. Enligt förslaget ska huvudregeln fortfarande vara att flera leverantörer ska tillfrågas.
– Här ligger det ju också ett visst ansvar på företagen, att de marknadsför sig på ett vettigt sätt, säger Eva Sveman.
Snabbare inköp
Östen Granberg, inköpschef på Piteå kommun, är positiv till förslaget.
– För kommunen rent ekonomiskt tror jag inte att det skulle ha någon större betydelse. Däremot tror jag att verksamheterna skulle tycka att det vore praktiskt. Man förkortar ju anskaffningstiden, säger han.
Ser du några risker med det här?
– Nej, egentligen inte. Om alla har omsorg om kommunens pengar så söker man konkurrens vid anskaffningen, oaktat om man behöver annonsera eller ej, säger Östen Granberg.