I många år har frågan om att rusta upp piren på Fingermanholmen malts i kommunens kvarnar. Där har det stannat. Tills Fredrik Burström en höstdag i fjol var ute och letade efter bra lägen för att lägga till med familjens Orrskärsbåt.
På norra sidan av Fingermanholmen fann han vad han sökte. I dag, 308 arbetstimmar senare, ståtar där en helt ny kaj.
- Den är i midnattssolsläge och skyddad från sjöbrisen, berättar Fredrik Burström entusiastiskt.
Till för alla
Under sommarsemestern har han bytt arbetet som processoperatör på fabriken tvärs över fjärden, mot röjning, stenrensning och snickararbete ute på holmen. Totalt 120 kvadratmeter trall har hittills skruvats fast. Ännu återstår 50.
- Största delen har jag byggt helt själv. Min far har hjälpt till, och så har några kompisar och någon granne följt med när de har haft tid. Mina barn har också fått följa med och hjälpa till, säger Fredrik Burström.
Kostnaderna har han stått för själv. Han har också, i viss mån, fått sponsring från lokala företag. Under hela byggtiden har Fredrik Burström haft en dialog kring strandskyddsdispenser med kommunens avdelning för mark och skog. Tanken är att kajen ska kunna nyttjas av alla.
- Det blir en allmän brygga. När jag anser mig vara klar blir det kommunen som tar över driften, säger Fredrik Burström.
Planer på bastu
Djupet är som störst sex meter, vilket innebär att en normalt djupgående fritidsbåt lätt ska kunna lägga till. Det ska också finnas plats för mindre båtar och kajaker. Dessutom finns planer på två ramper för vattenskotrar. Dagens 50 meter kajplats ska till våren kompletteras med två extra bryggplan.
Går Fredrik Burströms planer i lås, kommer allmänheten också att kunna gå in och värma sig ordentligt när man har stigit iland. I samarbete med kommunens kultur- och fritidsförvaltning har han nämligen sökt EU-pengar för att bygga en bastu på 50 kvadrat.
- Vi kommer att beställa en byggsats och sätta ihop, säger Fredrik Burström.
Under hösten hoppas han på positivt besked om finansieringen. Blir det så, och om kommunen beviljar bygglov, blir det byggstart till våren. Spångas ska det också, för bättre tillgänglighet. När bastun är klar ska den överlåtas till kommuninvånarna.
- Jag hoppas att allmänheten ska kunna hyra den via kommunen, säger Fredrik Burström, som hoppas att bastun ska komma till användning både sommar och vinter.