Men under Ekots partiledarutfrågning i tisdags, sa moderatledaren Fredrik Reinfelt att han kunde tänka sig delägande av Vattenfall, det vill säga att staten och annan investerare tillsammans skulle äga bolaget.
Olika besked
Modellen som Fredrik Reinfelt kan tänka sig finns idag på TeliaSonera sen år 2000. Efter utförsäljningen av minoritetspost äger staten 45,3 procent i bolaget.Näringsminister Thomas
Östros ringde i torsdags upp PT för att kommentera Fredrik
Reinfelts uttalande.
- Det ges olika besked varje månad. Kompromissen har inte varit aktuell och vi kommer att starkt sätta oss emot en försäljning.
"Vilseledande"
Thomas Östros tycker det är viktigt att "guldäggen", det vill säga LKAB, Sveaskog och Vattenfall fortsätter att vara statligt ägda och tycker attReinfelt vilseleder norrbottningarna när han inte talar i klartext.
- När han är i Norrbotten säger han att en utförsäljning inte är aktuell, men nere i Stockholm råder en annan åsikt. Guldäggen är starkt förankrade i Norrbotten, jag tror att norrbottningarna också känner så.
Klarspråk
Östros säger att Vattenfall kommer att genomföra investeringar i förnybar energi för cirka 40 miljarder kronor.Enligt honom skulle den summan pengar gå rakt ner i eventuella investerares egna fickor om utförsäljning blev ett faktum.
- Befolkningen har rätt att veta vad som skulle hända med ett bolag som de investerat i. Det som skulle ske vid utförsäljning är minskad investering och
högre elpris.
- Det är viktigt, speciellt nu före valet att folk känner till vad som gäller, avslutar Thomas Östros.