Fredag med fokus på forskning

En nyutvecklad elbil, frukt som kan styra spel på datorn, och vad en höghastighetskamera kan användas till. Det fick gymnasieeleverna Jonas Sjödin och Ida Lindgren ta del av när IS Pite arrangerade forskarfredag i nya allhuset på fredagen.

Interactive Institute lät eleverna testa att det går låta en banan ersätta en datamus, Julia Ramstedt hade tumme med frukten.

Interactive Institute lät eleverna testa att det går låta en banan ersätta en datamus, Julia Ramstedt hade tumme med frukten.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-09-25 17:10

Piteå sticker ut i Sverige vad gäller innovativ forskning där kommunen begåvats med tre ledande institutet, Sverea Sicomp i Öjebyn, Interactive Institute vid Acusticum, och SP/ETC som sysslar med forskning kring biobränslen.

I hela Europa arrangerades så kallad forskarfredag i syfte att inspirera ungdomar att ägna sig åt forskning. Så också i Piteå där 300 gymnasieelever först fick information på Strömbackaskolan, sedan fick de besöka tre stationer i Kalejdo i allhuset där det också bjöds på kortkorta föredrag.

Civilingenjör

Jonas Sjödin och Ida Lindgren går NA 3a (naturvetenskap) vid Strömbacka. Han vet vad han ska göra efter studenten 2015.

– Jag ska plugga till civilingenjör i Umeå inom område interaktiv och design i fem år. Sedan vill jag nog arbeta med något inom data, säger Jonas Sjödin.

Ida Lindgren ska också läsa i Umeå.

– Ingenjör eller läkare. Jag kommer att söka till våren med har inte bestämt vad, säger hon.

Forskning då?

– Jag är intresserad, men vill inte jobba med det, säger Jonas Sjödin och Ida Lindgren svarar ungefär likadant.

Utvecklat elbil

Sverea Sicomp i Öjebyn har i fem års tid utvecklat karossen till en elbil som börjat produceras i Trollhättan.

– Den säljs i Sverige men kommer nog att bli stor i Asien och Indien, säger forskaren Lars Liljenfeldt.

Bilen går 40 kilometer på en laddning och maxar 45 kilometer i timmen. Nadja Holm och Ines Hodzic som går i samma klass som Jonas och Ida provsatt bilen.

De tänker sig inte en framtid som forskare.

– Men det är bra om andra ägnar sig åt det så att det blir sprutt på samhället, säger Nadja Holm.

Vid en station visade Martin Ölund, forskare vid Sverea Mefos i Luleå, en höghastighetskamera som avslöjar hur snabbt processen går i exempelvis utvecklingen av metaller, och stationen där eleverna fick testa att det faktiskt går att köra spel på datorn med en frukt som mus, var populär. Den elektriska bananen styrdes bland annat av Julia Ramstedt som gjorde mer eller mindre fruktlösa försök att få tetrisbitarna på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!