En av Sveriges största leverantörer av hushållsnära tjänster genom seniorbemanning. Så beskriver de sig, det serviceinriktade företaget 55 plus som nu vill etablera sig i Piteå. Sedan några veckor tillbaka söker företaget någon som vill starta ett lokalkontor i Piteå och härifrån erbjuda tjänster till privatpersoner och företag. "Som franchisetagare balanserar du friheten att vara egen företagare med tryggheten att använda en beprövad affärsidé. Du driver ditt eget företag, ägarmässigt oberoende från franchisegivaren."
Företaget 55 plus grundades 2009 och vd är Joakim Borén. Han säger att man hittills fått in ett antal intressanta ansökningar.
– Det viktigaste är inte att det går fort utan att vi hittar rätt person. Vi letar efter någon med god social kompetens som har ett starkt driv och känsla för entreprenörskap, säger han.
För franchisetagaren handlar det om att bygga upp ett team av seniorer inom städ, trädgård, vaktmästeri, hantverkstjänster och administrativa tjänster.
Bör man som franchisetagare ha någon särskild bakgrund?
– Nej, vi har franchisetagare som är journalister, säljare och som kommer från industrin. Det viktigaste är att vi hittar en person med hjärtat på rätta stället.
Företaget har i dagsläget kontor på 40 platser i landet och Sundsvall var länge den nordligaste men 1 mars öppnade man kontor i Luleå.
– Vårt mål är att ha 60 kontor, då skulle vi vara ganska täckande. Det händer mycket i norra Sverige därför känns det helt rätt i tiden att även etablera oss i Piteå.
Han berättar att de tjänster som utförs är inom rut och rot där 65 procent är inom den privata sektorn, tio procent är hemtjänst och resten är tjänster mot företag.
De vanligaste uppdragen är inom städning (flyttstädning, fönsterputsning, dödsbostädning med mera) trädgård (gräsklippning, beskärning, snöskottning med mera) hantverksjobb (målning, tapetsering, snickeri)
Då det gäller företagstjänster/bostadsrättsföreningar handlar det ofta om fastighetsskötsel och kontorsstädning.
Joakim Borén lyfter fram den nytta som 55 plus gör, både för de anställda seniorerna och för de som tar del av tjänsterna.
– Vi ska ju leva tills vi är 130 år gamla och då kan vi inte kasta folk på soptippen vid 55 års ålder, säger han.