Från skall till skal

FRUKT. Företagen tjänar på fruktabonnemang jämfört med att låta någon av sina anställda fara och köpa frukten. Det hävdar Andreas Baudin i Piteå, som nyligen startade företaget Fruktbiten.

Piteå2007-04-02 00:00
"Från skall till skal", föreslår den obotligt ordvitsande PT-fotografen Gunnar Westergren att vi ska ha som rubrik på den här artikeln. Andreas Baudin har nämligen tidigare drivit ett hunddagis på Holmen i Öjebyn. Och nu har han alltså slagit sig på frukt, man kan säga att han halkade in i branschen på ett bananskal.

Företagsiden går ut på att leverera fruktkorgar till företag som tillhandahåller personalen frukt på jobbet.

Personalvård

Frukt på arbetsplatsen är en skattefri personalvårdsförmån och många är de smarta, ansvarstagande arbetsgivare som - såsom ett friskvårds- eller trivselskapande inslag - bjuder sin personal på äpplen, päron, citrusfrukter, bananer, vindruvor, kiwifrukter etcetera kostnadsfritt eller för småpengar.

Hälsoaspekten ska måhända inte överdrivas, men vi svenskar behöver äta mer frukt och grönt, och frukt är ju dessutom ett bra alternativ till traditionellt sockerbemängt godis. Livsmedelsverkets kostrekommendation är att man bör äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker varje dag, varav hälften frukt och bär och hälften grönsaker. Frukt- och bärbiten motsvarar ungefär tre frukter om dagen.

Fruktabonnemang är ju ingen ny ide, men här i Piteå är det i dag såvitt bekant bara personalkooperativet Bryggan som erbjuder fruktabonnemang, förutom nystartade Fruktbiten.

Tonvis med frukt

- Vi har hållit på i en månad och har för närvarande cirka 45 företag som kunder. Både fåmansföretag och stora företag som Setra Trävaror och Tradimus anlitar oss. Sammanlagt kör vi ut cirka ett och ett halvt ton frukt i månaden. Efterfrågan ökar hela tiden, säger Andreas Baudin, som driver Fruktbiten i Piteå tillsammans med sin sambo Frida Carlzon.

Andreas har, ännu så länge, ett plusjobb som extra resurs på skolan i Bergsviken och Frida studerar på Grans naturbruksskola.

- Om vi får ytterligare 15-20 företag, så räcker det till en lön, säger Andreas, som har sina rötter i Kalix och planerar att öppna en filial till sitt fruktföretag där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om