Minutstyrningen i hemtjänsten ska bort

Den kritiserade minutstyrningen i hemtjänsten ska bort. Redan till hösten ska några arbetsgrupper påbörja den nya metoden som bygger på tillit till medarbetarna.

Det minutstyrda arbetssättet upplevs som detaljstyrt och tidskrävande. Det innebär också att personalen i hemtjänsten, som är närmast individen, har litet handlingsutrymme. (Arkivbild)

Det minutstyrda arbetssättet upplevs som detaljstyrt och tidskrävande. Det innebär också att personalen i hemtjänsten, som är närmast individen, har litet handlingsutrymme. (Arkivbild)

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Piteå2021-06-27 13:00

På socialnämnden i onsdags tog politikerna del av förvaltningens genomförandeplan för att avskaffa minutstyrningen inom hemtjänsten. Arbetet kommer att inledas med start under hösten då tanken är att någon grupp ska gå över till det nya tillitsbaserade arbetssättet.

– Vi har en tilltro att våra medarbetare kan lösa en bra omsorg och vård i samråd med den person som har hemtjänst istället för att styras av de minuter man har blivit tilldelad, säger Fredrik Sjömark, socialchef i Piteå kommun.

I dag utreder biståndsenheten och bedömer individers behov av insatser. I samband med beslutet bedöms även behovet i timmar/minuter som insatsen tar att utföra. Medel som motsvarar beslutet överförs till hemtjänsten. Arbetssätt upplevs detaljstyrt och tidskrävande och främjar varken samverkan eller tillit enligt socialtjänsten.

– Minutstyrningen har satt en ganska hård press på våra medarbetare, säger Fredrik Sjömark.

Genom att införa ett tillitsbaserat arbetssätt ser Fredrik Sjömark flera fördelar.

– Jag skulle vilja säga att det sannolikt gör oss betydligt mer attraktiva som arbetsgivare.

Enligt Sven-Gösta Pettersson ska inte avskaffandet av minutstyrningen leda till behov av mer personal.

– Det finns en biståndsbedömning i grunden i alla fall. Det ska inte öka kostnaden på något sätt utan tanken är att personalen ska kunna styra mer själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!