cyklop och dyker vant ner under ytan.
Lars Wikström, ordförande i Piteå Sportdykarklubbs och en av instruktörerna, berättar att deltagarna gjort stora framsteg.
- I början var många rädda bara för att få vatten i näsan, men vi satsar hårt på att få igång dem - ungefär 75 procent är lek, 25 procent är utbildning.
Hur länge orkar de hålla andan under ytan?
- Det är väldigt olika ... men vi lär dem konsten att kunna slappna av och förbruka så lite energi som möjligt. De flesta klarar av att simma under vattnet till mitten av bassängen i alla fall.
Fridykning är den dykning där man använder sig av en snorkel, cyklop eller mask och fenor, alltså inte lufttuber. Sista träffen fick dock barnen möjlighet att testa på även det.
Men var det inte lite otäckt?
- Nej, det var bara spännande. Det är jättekul att vara här. Man får se en helt ny värld där under ytan ...
Maja Forsell, tio år, kan dock inte riktigt bestämma sig för vad som är roligast - att hålla på med ridning eller dykning:
- Kanske ridningen är lite roligare ändå, men bara lite.... att dyka är också skoj! Men livräddningen är lite svår.
När PT var på plats avslutades kursen med att deltagarna fick var sitt diplom. Anton Mikaelsson, 15 år, Hortlax, var också intresserad av att veta vad barnen hade tyckt om hans insats. Som Sveriges yngsta dyk-instruktör (minimiålder är 15 år) var detta hans första insats som ledare:
- Har jag skött mig och så, vad tycker ni?
Jodå, visst fick han godkänt betyg av de blivande fridykarna!